Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oluen juomisessa tapahtui vuonna 1997 "uusi ja ennenkuulumaton" käänne – näin olutfestarit saapuivat Suomeen

Suuri Suomalainen Olutkatselmus 1997 oli ensimmäinen oikea olutfestari. Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla maisteltiin kaksi päivää lähes kaikkien silloisten kotimaisten pienpanimoiden ja kuuden virolaisen panimon tuotteita. Tämä oli jotain aivan uuttaa ja ennen kuulumatonta Helsingissäkin.

Katselmuksen järjestivät Itsenäisten olutseurojen liitto ja Pienpanimoliitto. Messujen yhtenä isäntänä toimi Vanhan ravintolapäällikkö Markku Korhonen.

Yksi näytteilleasettaja oli Pienpanimoliiton ensimmäinen puheenjohtaja ja Lammin Sahdin yrittäjä Pekka Kääriäinen.

Korhonen alkoi isännöidä vuodesta 1998 Helsinki Beer Festivalia. HBF:n pitopaikaksi vakiintui Kaapelitehdas ja sen jälkeen juurtuivat Vuoden olut -kilpailu ja Vuoden olutravintolan julkistus sekä vaihtelevat vierailijamaat ja kunniavieraat. Tilaisuus oli avoin niin suurille kuin pienillä valmistajille sekä maahantuojille. Myös viskit tulivat mukaan. Samoin ruoka.

Kuuluisin kunniavieras oli aikanaan brittiläinen olutguru Michael Jackson – suuri Suomen ja sahdin ystävä.

Kääriäinen puolestaan järjesti 2003 Lahden Matkustajasatamassa Suuret Oluet – Pienet Panimot -juhlan. Nyt perinne on toistunut jo 19 kertaa ja SOPP on laajennut vuosien saatossa mm. Tampereelle, Turkuun ja Ouluun.

SOPP:iin voi oluiden näytteilleasettajaksi osallistua vain Pienpanimoliiton jäseniä.

Helsinkiin SOPP tuli ensimmäisen kerran 2004. Silloin pienpanimoita oli Rautatientorilla vain viisitoista. Viron Saarenmaalta oli mukana ulkojäsenenä sahtipanimo Taako eli Pihtla õlleköök. Sen osallistumissarjan katkaisi korona.

Korhonen vahvistaa Helsingin Uutisille, että HBF järjestetään taas ensi keväänä.

– Päivät on varattu ja myös Serbia on tulossa, hän kertoo. Serbian piti olla vierailijamaana ensin 2020 ja nyt 2021 koronan takia peruuntuneilla festareilla, Markku Korhonen kertoo.

Otsikkoa korjattu 26.7. Korjattu vuosiluvuksi 1997. Otsikossa luki aiemmin virheellisesti 1987.