Koronajäljitys otti uuden keinon käyttöön Helsingissä – "Voi nopeuttaa useita päiviä"

Positiivisen koronatestin saaneen tulisi ilmoittaa tartunnalle altistuneista myös itse, kaupunki muistuttaa. Timo Pasanen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Nuorilla aikuisilla lisääntyneet koronatartunnat ja ruuhkautunut jäljitys huolestuttavat Helsingin kaupunkia.

Kaupunki on antanut uuden ohjeistuksen erityisesti nuorille koronatartunnan saaneille.

– Pyydämme, että jatkossa tartunnan saanut nuori ilmoittaa itse mahdollisesta altistumisesta läheisilleen ja kavereilleen. Tämä voi nopeuttaa jäljittämistä useita päiviä, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoo tiedotteessa.

– Toivomme myös, että tartunnan saanut pyytää mahdollisia altistuneita läheisiä ja kavereita välttämään kontakteja ja menemään testiin 4–5 päivän sisällä tapaamisesta myös oireettomana tai heti, jos heillä on koronaan viittaavia oireita.

Lukkarinen perustelee ohjetta sillä, että nuoret tavoittavat omien kanaviensa kautta mahdolliset altistuneet nopeasti ja ketterästi.

– Nuoret ovatkin tätä jo hienosti tehneet.

Tartuntoja todetaan tällä hetkellä noin 80 päivässä. Kaupungin mukana yli puolet on saatu ravintoloissa ja baareissa sekä muissa vapaa-ajan kontakteissa kotimaassa.

Jäljittäjät ovat altistuneisiin yhteydessä myöhemmin ja lähettävät heille karanteeniohjeet. Yhteydenotto tapahtuu yleensä tekstiviestillä ja siihen tulisi vastata mahdollisimman pian. Mikäli viestiin ei vastata jäljittäjä ottaa puhelimitse yhteyttä.

Ajan koronatestiin voi varata myös oireettomana omaolo.fi-palvelussa tai soittamalla koronavirusneuvontaan p. 09 310 10024 (joka päivä 8-18). Kaupungin mukaan aikoja on hyvin tarjolla.

Helsingissä rokotetaan tällä hetkellä 12-15-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia sekä 16-vuotiaita ja sitä vanhempia. Kaksi rokotusta suojaa hyvin koronavirukselta. Ajan rokotukseen voi varata verkosta koronarokotusaika.fi tai soittamalla p. 09 310 46300 (arkisin klo 8-18).

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut