Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Legendaarinen pilailupuoti on toiminut Kruununhaassa yli 50 vuotta – hittituote muistuttaa 1980-luvusta

Palvelut: Pilailu-Puoti on ollut Kruununhaassa jo yli 52 vuotta. Tammikuussa se muutti uusiin tiloihin samassa talossa. Yksi hittituote pitää pintansa.

Legendaarinen Pilailu-Puoti, Pilis, on sijainnut Pitkänsillan kupeessa jo yli 52 vuotta. Ohikulkijan silmä osuu siltaa ylittäessä liikkeen tuttuun logoon nyt ehkä aiempaa nopeammin. Joku asetelmassa on muuttunut. Sitä on vaikea sanoa, että mikä.

– Tässä ollaan oltu nyt kolme kuukautta. Tuossa vieressä oltiin 51 vuotta, toteaa huvitavarakauppiaaksi itseään kutsuva Jukka Huopainen ja katselee liikkeen ulkopuolella vuoroin vanhaa tyhjillään olevaa tilaa sekä vieressä sijaitsevaa uutta liiketilaa.

Pilailu-Puoti muutti kolme kuutta sitten vaatekierrätystä harjoittavan Reccin vanhoihin tiloihin samaisen talon kivijalkaan. Samalla se sai puolet lisää tilaa. Neliöitä on nyt 250.

– Tuotevalikoimamme on nyt laajempi. Saamme tavarat paremmin esille.

Valikoimassa on muuton jälkeen enemmän maskeeraus- ja jonglöörausvälineitä, täytettäviä ilmapalloja, kattaustarvikkeita sekä kaikenlaista "hupikamaa".

– Meillä myy parhaiten se, mikä on älyttömimmän näköinen, hymähtää jo toisessa polvessa vanhempiensa perustamaa liikettä pyörittävä Huopainen.

Huopaisen vanhemmat perustivat Pilailu-Puodin Siltavuorenrantaan vuonna 1969. Liike on ollut Kruununhaassa jo niin pitkään, että se on tuttu jo useammalle sukupolvelle ja on yksi Pitkänsillan maamerkeistä. Vuosien varrella asiakkaat ovat alkaneet kutsua liikettä Pilikseksi. Se lukee myös ulkona liikkeen yläpuolella.

– Monet talon asukkaat kertovat asuvansa Pilailu-puodin talossa. Silloin ihmiset tietävät heti, mistä talosta on kyse, naurahtaa 35 vuotta yrityksessä työskennellyt Huopainen.

Vuosikymmenet ovat Huopaisen mukaan kohdelleet pilailu- ja hupihommia myyvää puotia hyvin. Puodilla on muiden kauppojen paineessa edelleen riittänyt asiakkaita.

– Tulevaisuus näyttää hyvältä. Muuten en olisi laajentanut. Moni piti tässä ajassa liikkeen laajentamista hulluna ajatuksena, mutta minä en. Tavaran pitää olla esillä. Muuten se ei myy.

Liikkeessä on kattava valikoima erilaisia rooliasuja pupupuvusta, sairaanhoitajaan, lentokapteeniin, poliisiin ja luolamies-asuun. Peruukkeja on 160 erilaista mallia.

– Opiskelijoita ja polttariporukoita käy paljon. Polttariporukat tulevat sisälle ja sanovat, että vaateta tämä. Vuosien aikana silmä on jo harjaantunut aika hyvin. Minä laitan tiskille vaihtoehtoja ja sanon, että sovittakaa näitä. Lopputulos on kyllä aina, että wau. Asut ovat aidonnäköisiä ja vielä todella hyvälaatuisia.

Suurin osa roolivaatteista tuodaan Hollannista. Niin myös jokavuotinen hitti eli joulupukki-asu. Sen täytyy olla "Suomi-malli" eli tarpeeksi pitkä ja takissa pitää olla tarpeeksi leveyttä.

Pilailu-Puodin hittituote, pierutyynyt, on vuosikymmenet säilyttänyt suosionsa. Suosittuja ovat myös pilailutuotteet, kuten piikitön harja, litran viinilasi, tekohampaat, pullovyöt, takaperin käyvä kello ja erikoiset aurinkolasit. Myös Hawaii-leit ovat suosittuja.

Verkkokauppa kasvaa koko ajan. Huopaisen arvion mukaan noin 33–40 prosenttia myynnistä tulee verkosta.

Entä mikä yli 50 vuodessa pilailumaailmassa on muuttunut?

– Ei hirveästi mikään. Alkuun oli vain pilat ja naamat. Nyt on tullut lisää uusia hahmoja ja supersankareita. Ne tosin usein tulevat ja menevät.