Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Tästä saa varmaan idiootin leiman" – HU:n lukijat paljastivat sitkeimmät myytit bussin ja ratikan pysäyttämisestä

Bussille täytyy heilauttaa kättä, ratikalle ei. Vaikka HSL:n antamat ohjeiden pitäisi olla monelle selvää kauraa, voi käytännöt olla vieraita etenkin kauempaa tulleille. Osa niistä elää sitkeinä myytteinä.

Asiasta on herännyt Helsingin Uutisten facebook-sivulla paljon keskustelua tämän viikon aikana. Viesteissä paitsi muistellaan omia "noloja" tilanteita, ihmetellään myös muiden matkustajien ja kuljettajien käyttäytymistä pysäkeillä.

– Nykyäänkään en vielä tiedä kuuluuko ratikoille heilutella. Sen verran harvoin on tullut käytettyä. Oon sit heilutellut varuiksi, sanoo yksi Helsingin Uutisten lukija.

– Mä sain nuorena kavereilta nolon maineen, kun heilautin kättä ratikalle, kirjoittaa toinen.

– Ei kai sitä jouda heilutella, kun pitää sitä kännyä tuijotella, kolmas kommentoi.

Vuosaarelainen Ellen yllättyi tavasta, jolla Itä-Helsingissä odotetaan bussia – kuva: "Aina ei ole näin"

Osa lukijoista intoutui kertomaan ikimuistoisia tarinoita vuosien takaa.

– Tästä saa varmaan idiootin leiman, mutta kerronpa silti. Itse olin ekaa kertaa Helsingissä teininä enkä kyllä tiennyt tai tullut edes ajatelleeksi, että busseille pitäis antaa pysähtymismerkki. Ihmettelin vaan kun kaikki vetää ohi. Tilanteen pelasti täti, jonka luona olin vierailulla, juoksi perään ja sanoi, että täällä bussit pitää pysäyttää. Ei Rovaniemellä tarvinnu, senkus seisoi pysäkillä, Helsingin Uutisten lukija kirjoitti Facebookissa.

Monella on käsitys, ettei bussille tarvitse heilauttaa jos pysäkkillä pysähtyy vain yksi linja.

– Aikoinaan aamutuimaan monen muun kanssa dösäpysäkillä dösää odoteltiin. Se tuli, mutta kukaan ei heilauttanut. Meinas skujaa ohi, kunnes joku hätäsesti heilautti, pysähty parinkymmenen metrin päähän. Kuski sanoi, että pitää heilauttaa. No, kyseisellä pysäkillä ei muita linjoja... Mitäköhän luuli meidän siinä odottavan?

Osa toivoo, että bussit pysähtyisi ilman heilauttamista.

– Miksi ne ei voisi pysähtyä ilman heilauttamista? Tuskin ne tyypit siellä huvikseen seisoo, ihmettelee yksi lukija.

– Jos sille pysäkille pysähtyy kymmenen muutakin linjaa, niin mistä se kuski voi tietää, että nämä haluaa just hänen kyytiin? vastaa toinen.

Nyrkkisääntö on se, että aina kannattaa heiluttaa.

– Eikös tää käden heiluttaminen oo tääl ollu vähä niinku aina tapana? Tai no en mä koskaa bussii oo saanu pysähtyy sillä että seison näkyvästi pysäkil. Kyl on pitäny kättä heilutella, HU:n lukija toteaa.

Myös lipun näyttäminen kuljettajalle herättää hämmennystä puolin ja toisin.

–  Tänään näyttäessäni mobiililippua metron korvanneessa bussissa kuski huusi "Näytätkö metrossakin lippua?!? Älkää näyttäkö lippua minulle!" Erikoista, mistäköhän tämä olisi pitänyt tietää, lukija sanoo Facebookissa ja saa vastaukseksi vastaavan kokemuksen toiselta matkustajalta.

Milloin bussille täytyy heilauttaa kättä? Nyrkkisääntöön on vain yksi poikkeus – "Se on suomalainen ilmiö"