Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-uudistuksen myötä yhä useampi nettiostaja totuttelee tullaamaan – Tulli listasi 3 yleisintä kysymystä

Kaikista EU:n ulkopuolelta tuotavista lähetyksistä on heinäkuun alusta pitänyt maksaa arvonlisävero.

Uudistus on Tullin mukaan sujunut pääsääntöisesti hyvin, mutta neuvonnan tarve on lisääntynyt. Tullin asiakaspalveluun tulee kolminkertainen määrä kyselyitä uudistusta edeltäneeseen aikaan verrattuna.

Esimerkiksi useita nettiostoksia EU:n ulkopuolelta odottava vastaanottaja ei välttämättä tiedä, mitä mikäkin lähetys sisältää. Sitä ei tiedä Tullikaan, koska lähetykset ovat kuljetusliikkeiden varastoissa.

– Yhteydenottoja on tullut runsaasti täysin uusilta asiakkailta, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta tulliasioista, toteaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio Tullin tiedotteessa.

Tulli on listannut uusien tullaajien kolme yleisintä kysymystä.

Mitä tullattava lähetys sisältää?

– Jos ei tiedä, mitä tullattava lähetys sisältää, sitä voi kysyä lähettäjältä. Verkkokaupan tilaushistoriasta löytyy usein seurantakoodit, joiden avulla voi etsiä lähetyksiä, Tulli vinkkaa.

– Myös lähetyksen paino tai tilauspäivä voi olla avuksi. Netistä löytyvät lähetysten seurantapalvelut saattavat tarjota tietoa seurantakoodeista.

Mistä kaikesta arvonlisäveroa maksetaan enintään 150 euron lähetyksissä?

– Arvonlisäveron perusteena on tavaran tullausarvo. Tullausarvo on tavaran ostohinta ja kuljetuskustannukset. Lisäksi mahdollisesta Postin käsittelymaksusta maksetaan arvonlisäveroa.

Mikä on IOSS?

– Arvonlisäveron erityisjärjestelmä Import One Stop Shop mahdollistaa asiakkaalle arvonlisäveron maksamisen Suomeen jo tilauksen yhteydessä enintään 150 euron arvoisista ostoksista, Tulli selventää.

– IOSS-lähetys tulee yleensä suoraan vastaanottajalle, koska kuljetusliike tullaa lähetyksen tämän puolesta. Jos vastaanottaja joutuu kuitenkin tullaamaan lähetyksen itse, tavaran saa tullata IOSS-lähetyksenä vain, jos on maksanut arvonlisäveron jo ostoksen yhteydessä. Sen näkee laskusta tai tilausvahvistuksesta.

Esimerkiksi 7.7. tullattiin 17 521 alle 150 euron arvoista lähetystä. Tulli sai samana päivänä 1 284 yhteydenottoa. Neuvontaan oli seitsemän minuutin jonotusaika.

Tulli on palkannut lisähenkilöitä asiakaspalveluun, ottanut käyttöön chatbotin sekä perustanut väliaikaisen neuvontapuhelimen.

Tulli kannustaa tiedotteessaan suosimaan luotettavia verkkokauppoja ja varmistamaan etukäteen, että myyjä on rekisteröitynyt IOSS-järjestelmään.