Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uusi maahantulomalli käyttöön maanantaina – Finavia: Voi aiheuttaa jonoja ja pitkiä odotusaikoja Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Kaikista riskimaista saapuvien matkustajien koronatodistukset tarkistetaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla maanantaista lähtien ja lentoasemia hallinnoiva Finavia ennakoi tiedotteessaan, että siitä aiheutuu ruuhkia pitkine jonoineen ja odotusaikoineen.

Tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) määrittelee riskimaiksi ne, joiden koronatapausten määrä on yli 10 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 päivän aikana.

─ Tällä hetkellä arvioimme, että ensi maanantaina voimaan astuva Vantaan kaupungin ja terveysviranomaisten laatima uusi maahantulomalli voi aiheuttaa ruuhkia Helsinki-Vantaan lentoaseman saapuville matkustajille, sanoo Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie- ja asematasotoiminnoista vastaava johtaja Jani Elasmaa Finavialta.

Koronatodistusten tarkistuksella halutaan varmistaa terveysturvallisuus EU:n sisärajavalvonnan päättyessä.

Finavia tiedottaa, että Vantaan terveysviranomaiset pyrkivät selvittämään myös matalan riskin maista saapuvilta alkuperäiset lähtömaat, jotta niiden kautta vaihtolennolla Suomeen saapuvat voitaisiin ohjata tarvittaviin todistusten tarkastuksiin ja mahdollisiin koronatesteihin.

─ Olemme iloisia siitä, että matkustusrajoituksia puretaan ja sisärajatarkastusten poistuminen on askel oikeaan suuntaan. Uusi maahantulon malli on kuitenkin poikkeuksellinen verrattuna muihin Euroopan maihin ja voi haitata Suomen matkailua ja maakuvaa, Elasmaa kommentoi tiedotteessa.

Rajavartiolaitos jatkaa rajavalvontaa Schengenin ulkorajoilla ja tarkastaa virka-apuna non-Schengen matkustajien todistukset sekä ohjaa matkustajan tarvittaessa lentoaseman koronatestiin.

Ne matkustajat, joilla ei ole esittää tarvittavia todistuksia rokotuksista, sairastetusta taudista tai negatiivisesta testituloksesta, ohjataan koronatestiin.

Jos matkustajalla ei ole lainkaan rokotuksia tai todistusta negatiivisesta koronatestistä, hänen on käytävä ensimmäisessä testissä heti maahan saavuttuaan ja toisessa 72–120 tuntia sen jälkeen.

Jos matkustaja on saanut yhden koronarokotteen vähintään kaksi viikkoa aiemmin, tai hänellä on negatiivinen testitodistus, hänen tulee käydä vain jälkimmäisessä testissä.

Täyden rokotussarjan saaneen ei tarvitse käydä testissä, jos toisesta rokotuksesta on vähintään kaksi viikkoa.

Finavia avasi terminaali 1:n (T1) Suomesta lähteville matkustajille terveysturvallisuusprosessien vaatiman lisätilan ja matkustajamäärien hienoisen kasvun vuoksi maanantaina 12. heinäkuuta. Ensi maanantaina aukeaa myös T1:n turvatarkastus, joka on aluksi auki vain kiireisinä aikoina aamupäivällä. Lähtö- ja tuloaulojen lisäksi Finavia avaa matkustajille lisätiloja porttialueelta.