Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin päivystys helisee, vaikka pahimmat päivät ovat vasta edessä – ylilääkäri: "Tilanne jopa kaoottinen"

Ruuhkat Husin päivystyksessä eivät ota hellittääkseen. Sairaaloissa ei ole riittävästi tilaa uusien potilaiden vastaanottoon. Esimerkiksi tänään Malmin sairaalassa ainakin 20 päivystyksessä käynyttä potilasta odotti jatkohoitoon pääsyä kaupungin sairaalaan.

– Potilaita on näin paljon päivystyksen ylipaikoilla, vaikka on vasta perjantai ja viikonloppu vasta tulossa, sanoo perusterveydenhuollon osastonylilääkäri Arja Kobylin Husista.

Kobylin sanoo, että henkilöstöpulan vuoksi osastoja joudutaan sulkemaan sekä Husin että kaupungin puolella.

– Ihmisiä makaa päivystyksessä. Tilanne on jopa kaoottinen. Päivystysosastolla voi joutua odottamaan useamman päivän. Kun paikat ovat täynnä, niin osa odottaa käytävillä. Ketkä suinkin voivat odottaa istuen, ovat esimerkiksi lepotuoleissa.

Sähköpotkulautayhtiöt laskivat kulkuneuvojen yöajan nopeuksia tänä kesänä. Kobylin ei osaa ottaa vielä kantaa, mitä vaikutusta tällä on ollut onnettomuuksiin.

– Viime aikoina on ollut ehkä pientä laskua. Mutta se mikä ei poistu, ovat 3-kymppiset, jotka perjantaina ja lauantaina ajavat kännissä. Kaatumiseen liittyy lähes aina päävamma. Kasvoluiden murtumia, hampaiden irtoamista – tosi rajuja juttuja.

– Jos ihmiset pitäisivät kypärää, eivätkä ajaisi humalassa sähköpotkulaudoilla, niin yhteiskunta säästäisi paljon.

Monen päivystyskäynnin taustalla on joku alkoholiin liittyvä syy, Kobylin kertoo.

– Päivystyksen tarve olisi hyvin paljon vähäisempää, jos alkoholia ei olisi. Päivystykseen tullaan kaatumisten ja komplikaatioiden, kuten maksakirroosin vuoksi.

Kobylin sanoo, että päivystysruuhkat jatkuvat, kunnes kesälomat hellittävät ja työntekijät palaavat lomiltaan.