Suomalaiset somekissat herättävät huomiota maailmalla – "Jos tuottavat iloa, niin se ei ole keneltäkään pois"

Isokokoinen ja väriltään kirjava kissa huiskuhäntineen tulee heti tervehtimään.

Puolitoistavuotiaan Nala-kissan seurana Länsirannalla asuvat myös 7-vuotias Numa ja 13-vuotias Noah, maine coon -rotuinen kolmikko.

Nala, Noah ja Numa ovat todellisia sometähtiä, Facebookin kissapersoonista kolmikko on Suomessa toiseksi seuratuin, heti Sämpy-kissan jälkeen.

Porvoolaiskissoilla on Facebookissa Felinefinns-sivulla seuraajia jo rutkasti yli 11 000 ja Instagramissakin yli 3 000. Silti yli 90 prosenttia kolmikon faneista asuu ihan muualla kuin Suomessa. Esimerkiksi Brasiliassa 3 000 ihmistä seuraa porvoolaiskissojen edesottamuksia. Uusia seuraajia on niinkin eksoottisissa maissa kuin Indonesia ja Papua-Uusi-Guinea. Kaupungeista eniten seuraajia kissoilla on Sao Paulossa Brasiliassa. Kakkosena on Kreikan pääkaupunki Ateena.

– Vähän on aavistus, että covid-vuosi on vaikuttanut. Joku kirjoittikin, että kissoja ja tosi terapeuttista katsoa, Kimmo Autio kertoo.

Jos kissat tuottavat iloa, niin se ei ole keneltäkään pois.

Maarika Weissmann

Autio luonnehtii itseään kissojen PR-henkilöksi. Hän postaa kissojen kuulumisia suomeksi ja englanniksi, sekä ottaa kuvat ja videot.

Kissat kommentoivat elämänmenoa myös mökkipaikkakunnaltaan itärajan tuntumassa. Juhannuksena seuraajat saivat tietenkin tietää suomalaisista juhannusperinteistä, kuten saunanlämmityksestä: ”Tarkistan, että sauna on valmiina tähän”. Varmistuksena kuvat Nalasta tarkistamassa niin lauteet, kiukaan kuin polttopuutkin. Saunan ikkunakin tutkitaan ja kirkkaaksi kaikesta päättäen todetaan.

Nala on esitellyt puuhunkiipeämistaitojaan, Numa sen sijaan pysyttellyt vakaasti ruohikossa: "Otan vain iisisti ja nautin elämästä". Noahin mielipuuhaa on katsella auringonlaskuja.

Jouluna kissat saivat tervehdyksiä eri puolilta maailmaa: Merry Christmas! Feliz Navidad! Kommenttia tulee monenmoista, sillä Porvoon maisemat näyttävät varmaan toisella puolella maailmaa jännittäviltä, varsinkin, kun Porvoonjoki jäätyy ja lumi peittää tienoon. Siinä saa Unelmien Porvoo brändäämistä kaupan päälle!

Kissat päätyivät sometähdiksi aika lailla koronakauden seurauksena. Kolmas kissa Nala saapui perheeseen ennen pandemian alkua. Jo silloin syntyi ajatus kissojen omasta face-sivusta.

– Koronavuosi on ollut raskas. Jos kissat tuottavat iloa, niin se ei ole keneltäkään pois, Aution puoliso Maarika Weissmann miettii.

Someseuraajat elävätkin täysillä mukana porvoolaiskissojen elämässä. Autio kääntää espanjan- ja portugalinkieliset kommentit Google-kääntäjän avulla.

Kissat kertoilevat PR-henkilönsä avustuksella edesottamuksistaan, mutta ottavat kantaa myös ajankohtaisiin asioihin, kuten Euroviisuihin. Musta Noah paljastui Blind Channelin kannattajaksi, tietysti! Välillä kissoilta saa palautetta myös PR-henkilö.

Nala on kissoista rohkein ja se hoitaa yleensä edustustehtävät, pojat Noah ja Numa hieman ujoja. Tätä juttua tehtäessä Nala ei ollut moksiskaan, mutta kaksi muta kissaa tuntui viihtyvän sillä kertaa paremmin omissa oloissaan.

Kissoilla on kokoa ja näköä. Nala on väritykseltään torbie ja tabby, sillä on turkissaan kilpikonnaväriitys, Noahilla on musta turkki ja Numa on red silver.

– Numa saattaa olla Porvoon isoin kissa, Autio huomauttaa.

Melkoinen ilmestys Numa onkin! Koko ei kuitenkaan vaikuta sen nopeuteen: Yks kaks kissa kiitää yläkerran parvekkeelta rappusia alas ja suoraan sohvan alle. Tänään ei jaeta nimikirjoituksia!

Maine coon -rotuiset kissat ovat maailman suurimpia rotukissoja. Rotu on peräisin Yhdysvalloista.

7-vuotias Numa painaa noin 11 kiloa. Isompiakin maine coon -rotuisia kissoja on, jopa 16-kiloisia.

– Numalle oli vaikeaa löytää tarpeeksi isoja valjaita, Weissmann muistelee.

– Valjaat piti tilata Saksasta.

Kissat ulkoilevat valjaissa eri puolilla Porvoota. Valjaissa ne liikkuvat myös mökillä. Kissoilla on lisäksi käytössä kantoreppu, jota tarvitaan vaikkapa retkeiltäessä.

– Kissoilla on tosi iso reviiri, jopa 40 kilometriä. Itärajalle mökiltä on matkaa vain kilometri, Autio selittää.

Maine coon -rotuisten kissojen luonteenpiirteisiin luetaan leikkisyys ja seurallisuus.

– Rotu on äärettömän lempeä, sanotaan, että kissat ovat hieman koiramaisia, Weissmann jatkaa.

Kissoilla vaikuttaa tilannehuumorikin olevan hallussa. Noah tekee emännälleen jäynää viemällä vapautuvan paikan sohvalta heti kun silmä välttää.

Etätöitä tekevän Weissmannin koneen näytön Noah sai erään kerran ylösalaisin.

– Oli yllättävän vaikeaa saada se takaisin oikeinpäin, Weissmann muistelee nauraen.

Kissoista kertoi aiemmin Uusimaa-lehti.

Somekissat

Felinefinns

Yli 14 500 seuraajaa.

Seuraajia, Top 5 -maat: Brasilia, Yhdysvallat, Suomi, Indonesia, Argentiina.

Top 5 -kaupungit: Sao Paulo, Brasilia, Ateena, Kreikka, Helsinki, Santiago de Chile, Chile ja Port Moresby, Papua-Uusi-Guinea.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut