Kirkon remonttityömaalla kunnostetaan petopatsaita eli bastardeja Helsingissä

Työmaa: 130-vuotiaan kirkon julkisivuremontti on ammattilaisten hommaa.

Työmaahissi nousee korkeuksiin Johanneksenkirkon eteläisemmän tornin kyljessä. Ollaan menossa katsomaan petopatsaita, joiden hienompi nimi on gargoili.

Gargoili tarkoittaa kivestä tai metallista tehtyä uloketta rakennuksen julkisivussa, sen tehtävänä on johtaa sadevettä pois. Gargoili voi olla esimerkiksi eläin-, ihmis- tai fantasiahahmoinen. Johanneksenkirkon gargoilit ovat tarkemmin ottaen bastardeja eli eräänlaisia sekasikiöitä: niissä on piirteitä monista eläimistä.

Petopatsaiden kunnostusurakka on 130-vuotiaan kirkon julkisivuremontissa Entisöinti Athenen heiniä, yrityksen nokkamies Peter Backman on alan arvostettu osaaja.

– Yksi petopatsas piikattiin pois ja se korvataan valamalla paikan päällä mallin mukaan uusi samanlainen, kertoo Backman.

Kirkontornin yhdessä kulmassa törröttää jo raudoitus johon uusi petopatsas istutetaan. Gargoileja on kahdeksan per torni. Suurimmalle osalle etelätornin petopatsaita on riittänyt halkeamien paikkailu ja muu kunnostus.

Hissit nousevat 54 metriin.

Petopatsaiden kuntoa on huonontanut sään aiheuttama rasitus. Osa patsaista on päällyspuolelta suojattu lyijylevyllä.

Toisen tornin gargoilien kunnosta ei vielä osaa sanoa. Joudutaanko siellä uusimaan useampi petopatsas, se selviää kun työmaa vuodenvaihteen tienoilla siirtyy etelätornista pohjoistorniin.

Julkisivuremontti alkoi helmikuussa.

– Rakennustelineiden ja kahden hissin asennukseen ja muihin valmisteleviin töihin meni kolmisen kuukautta, kertoo kohteen pääurakoitsija IKJ Rakennuksen Jouni Soramäki.

– Hissit nousevat 54 metriin, rakennustelineet 72 metriin.

Johanneksenkirkko on Suomen suurin kivikirkko, tornit ovat liki 75 metriä korkeat. Lähistöllä olevan Mikael Agricolan kirkon tornin 30-metrinen piikkiosa eli spiira nousee yli 100 metrin korkeudelle merenpinnasta.

Tähän mennessä remontissa on tehty muun muassa julkisivusaumauksia, julkisivukoristekorjauksia sekä tornissa olevien fiaalien eli eräänlaisten pienoistornien uudistus- ja vahvistustöitä.

– Tämän tornin fiaaleista viisi uusitaan lähes kokonaan, kertoo Maalausvalvonta Laeslehdon Raimo Laeslehto.

Pienoinen yllätys remontissa on ollut se, että pienoistorneja on jouduttu korjaamaan enemmän kuin luultiin.

Lisäksi on jo kunnostettu ikkunoita, niin sanotuista ruusuikkunoista kaksi on saatu valmiiksi. Tornin sisäosaa on rapattu ja tornin kuparikaton paikkauksia on tehty.

– Uusi kupari ei viherry samalla tavalla kuin entisajan kupari. Mutta meillä on yhdestä vanhasta saneerauskohteesta otettua vanhaa kuparia, jota voidaan käyttää tällä työmaalla kriittisissä kohdissa, Laeslehto jatkaa.

– Helteisistä keleistä on työmaalla ollut ongelmaa esimerkiksi siinä suhteessa, että saumaukseen keli on liiankin kuuma, laasti kuivuu liian nopeasti, suorassa auringonpaisteessa sitä ei ole voinut tehdä, Soramäki sanoo.

Remontin on tarkoitus valmistua vuoden kuluttua.

Kirkkotyömaan kesken jääneissä taloissa mellastavat nyt vandaalit – Helsinki neuvottelee tontin haltuunotosta: "Kaupunki haluaa lähteä kehittämään aluetta isosti"

Kirkontornin huippu katosi kuin taikaiskusta Helsingissä – pelättiin sotakoneita opastavaksi maamerkiksi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut