Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin taivaalla jyrähtää elokuussa – neljä vuotta sitten paikalla oli jopa 130000 ihmistä

Tapahtuma: Lentonäytös keräsi ennätysmäärän yleisöä neljä vuotta sitten.

Reilu neljä vuotta sitten Kaivopuiston edustalla järjestetty lentonäytös keräsi kesäkuisena perjantaina valtavan yleisömäärän. Sään suosimalle tapahtumalle sen järjestäjä Suomen Ilmailumuseo laski yleisömääräksi peräti 130 000 katsojaa, joka teki siitä Ilmailumuseon tiedotteen mukaan Suomen historian suurimman yleisötapahtuman, kun mitataan kerralla paikalla olleen yleisön määrää.

Vastaavanlainen lentonäytös, nimeltään Kaivari 21, järjestetään Kaivopuiston edustalla jälleen 6. elokuuta. Nyt tapahtumajärjestäjänä on Suomen Ilmailunäytös, joka on Suomen Ilmailuliiton omistama yritys.

– Tuo luku 130 000 perustuu ilmakuvista laskettuun yleisömäärään, kertoo tämänvuotisen lentonäytöksen tapahtumajohtaja Markku Kyyrönen.

Hän oli vahvasti mukana myös vuoden 2017 lentonäytöksen järjestämisessä, sillä hän toimi tuolloin Suomen Ilmailumuseon johtajana.

Oltiin yhden kortin varassa.

Vielä viime marraskuussa Suomen Ilmailunäytöksen tiedotteessa luki yleisömäärään liittyen, että " Ensi kesäkuussa Kaivari 21 tavoittelee tämän Suomen ennätyksen rikkomista." Lentonäytös näet oli tarkoitus järjestää alun perin 11. kesäkuuta, mutta keväällä se tuolloisen huonon koronaepidemiatilanteen vuoksi päätettiin siirtää elokuulle.

– Koronatilanteen takia tapahtumassa on joka tapauksessa tarkoitus vältellä tungosta. Järjestysmiehiä on paikalle tulossa aikamoinen määrä, sanoo Kyyrönen.

Lentoesitykset lennetään perjantaina noin kello 16–21.

Vuoden 2017 lentonäytös muistetaan mieleenpainuvana tapahtumana, monelle helsinkiläiselle se oli elämän ensimmäinen lentonäytös. Kaivari 21:n kattaus noudattaa pitkälti samaa kaavaa kuin neljä vuotta sitten. Tapahtuman pääesiintyjänä voidaan pitää Ranskan ilmavoimien Armée de l'Air et de l'Espace:n taitolentoryhmää nimeltä Patrouille de France. Kyseessä on yksi maailman vanhimmista ja parhaina pidetyistä taitolentoryhmistä.

– Hienoa, että saimme tämän maailmankuulun ryhmän mukaan lentonäytökseemme, Kyyrönen iloitsee.

Neljä vuotta sitten tapahtuma oli yksipäiväinen. Lentonäytös on aina riippuvainen säätilasta: jos vuonna 2017 olisi käynyt niin huonosti, että ilma ei olisi ollut lentokelpoinen, olisi näytös jäänyt näkemättä. Lentokelpoisuuteen vaikuttaa esimerkiksi pilviraja, joka voi olla niin alhaalla että lennot jäisivät tekemättä.

– Viimeksi oltiin yhden kortin varassa, ja se kortti piti. Nyt meillä on lauantai 7. elokuuta varapäivänä, jos sattuisi huonosti sään suhteen.

Kaivari 21 -tapahtuma on maksuton ja lentonäytöksessä esiintyy siviili-ilmailun klassikoita ja nykypäivän kalustoa kuten hävittäjälentokoneita. Maanäyttely on entistä laajempi ja avoinna kahtena päivänä.

– Lauantaina esiintyvät Finnair Pilot's Big Band ja Ilmavoimien Big Band. Lapsille esiintyy Tanssiteatteri Raatikko. Eli se on perhetapahtuma puistossa, Kyyrönen kuvailee.