"Kun kuulen oikein tykkibiisin, niin karvat nousevat pystyyn" – Juha toteutti unelmansa ja perusti levykaupan Kallioon

Goosebumbs Recordsin Juha Honkanen esittelee The Beatlesin Let It Be -albumiboksia levyn julkaisuvuodelta 1970. Pakettiin kuuluu myös paksuhko vihkonen. Hintaa harvinaisuudella on 280 euroa. Harvinaisuus on yksi tekijä tuotteiden hinnoittelussa, levyn kunnon ohella. Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Fleminginkadulla sijaitsevan Goosebumbs Records -musiikkikaupan nimi juontuu siitä ilmiöstä, mikä tapahtuu osalla ihmisistä joskus musiikkia kuunnellessa. Eli karvat nousevat pystyyn, iho menee kananlihalle.

Kananlihalle menemistä ilmaistaan englannin kielellä termillä get goosebumps eli englantilaisittain ei olla kananlihalla vaan hanhenlihalla, sillä goose on suomeksi hanhi.

– Vaihdoin nimessä vielä p:n b-kirjaimeen. Kyllä se vaan niin on, että kun kuulen oikein tykkibiisin, niin hyvin usein karvat nousevat pystyyn, kertoo Juha Honkanen.

Hän ehti haaveilla oman levyliikkeen perustamisesta kymmenisen vuotta.

– Olen aina käynyt itse levyliikkeitä läpi Suomessa ja ulkomailla, ne ovat olleet minulle toisia olohuoneita. Aloin kerätä levyjä 14–15-vuotiaana. Ensin keskityin hip hop -levyihin ja elektroniseen musaan. Hip hop opetti sitten funkit, jazzit ja soulit, Honkanen kuvailee.

– Suhteeni musiikkiin on ollut aina tosi tiivis, nuorena kävin paljon konserteissa ja raveissa, vähän dj-hommiakin tein.

Monta steppiä siinä sai ottaa.

Goosebumbs Recordsin logon kirjaimet ovat tuttuja tunnettujen bändien logoista. Jussi Vehkasalo

Kun Honkanen kymmenisen vuotta sitten alkoi ensimmäistä kertaa ehdotella työvoimaviranomaisille oman liikkeen perustamista, oli sanoma vastakkaiselta puolelta vähän sellainen, että "menepä kuule oikeisiin töihin".

– Vinyylilevyjen uusi tuleminen ei silloin vielä ollut alkanut, eikä oikein tunnuttu ymmärtävän miten vanhan tavaran arvostus ja kierrätysaate kasvavat.

Vuosien jälkeen Honkanen kuitenkin palasi liikkeenperustamisideaan. Hän teki mittavan liiketoimintasuunnitelman ja sai koulutusta yrityksen perustamiseen Helsingin kaupungin Newco Helsingissä, joka edistää yrityskulttuuria ja startup-toimintaa. Newcon toimipiste on Kallion Ensi linjalla.

– Hain starttirahaa ja Finnveralta sain takauksen lainalle. Askel askeleelta menin yrityksen perustamisessa eteenpäin. Monta steppiä siinä sai ottaa, ja välillä fiilis oli sellainen, että tuleekohan tästä mitään, Honkanen kertoo.

Goosebumbs Recordsin valikoimiin kuuluvat myös c-kasetit. Jussi Vehkasalo

Vaimo ja ystävät kuitenkin rohkaisivat Honkasta ja yllättävästi asiat lopulta loksahtelivat kohdilleen.

– Keräsin kaupan perustamista varten levyjä kahden vuoden ajan ympäriinsä. Asuimme tuolloin Kalliossa, oli heti selvää, että liiketilaa etsin Karhupuiston ympäristöstä.

Vihdoin liike avautui vuonna 2019.

– Suurin osa myytävistä levyistä on käytettyjä.

Musiikkitallenteita on kaupassa myös c-kasetteina ja cd-levyinä, löytyy myös joitakin dvd-levyjä ja jopa vhs-videoita.

– Viimeisimpänä kovana villityksenä on länsirannikon gangsta rap. Niistä vanhoista levyistä otetaan nyt uusintapainoksia. Originaaleja levyjä liikkuu markkinoilla vähän.

Hän ostaa liikkeeseen levyjä tai muita musatallenteita pienemmissä ja suuremmissa erissä. Liikkeessä on kaupan myös esimerkiksi badgeja eli hihamerkkejä sekä rintanappeja.

Kaikki alkoi pienen tupakkakaupan ostosta yli 50 vuotta sitten – Annelin ja Eskon leppoisassa liikkeessä Hakaniemessä on voitettu jopa 13 miljoonan lottopotti

Jazzmusiikki valtaa Espan lavan koko viikoksi – kolme konserttia päivässä, 17 yhtyettä

Rauli "Badding" Somerjoelle tulossa muistolaatta Helsinkiin

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut