Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pekka Terävä haikailee ravintolaansa Tukholman bakfickan-ravintoloiden tunnelmaa

Ravintola: Juuren tilalle Korkeavuodenkadulle avautui uusi ravintola nimeltä Ego.

Michelin-tähtiravintola Olosta tunnettu keittiömestari, ravintoloitsija Pekka Terävä joukkoineen on avannut Korkeavuorenkadulle uuden ravintolan nimeltä Ego.

– Tämän on tarkoitus olla sellainen olohuoneen jatke, johon on helppo tulla, ottaa viiniä ja syödä. Kun työskentelin 1990-luvulla Tukholmassa, siellä oli paljon sellaisia hyvän ruoan keitaita, Terävä kertoo.

Terävää on aina kiehtonut Tukholman tunnelmallinen ”takatasku-” eli bakfickan-kulttuuri.

– Helsingin ravintolamaailmassa on vähän matalan kynnyksen ravintoloita, joissa ruoka on pieteetillä tehty, mutta paikka on kotoisa kuin oma olohuone, Terävä jatkaa.

Hän mainitsee Suomessa vielä 1970–80-luvuilla voimissaan olleet ruokabaarit, nyt tuo ruokabaarimainen ajattelu on Egossa tuotu hänen mukaansa 2000-luvulle.

– Nuo Tukholman bakfickan-ravintolat, niissä perheet viettävät elämää kastejuhlista alkaen, ne ovat varsinaisia kansankotipaikkoja. Tukholma on mielestäni edelleen kolmen kiinnostavimman pääkaupungin joukossa kulttuurinsa ja ruokakulttuurinsa puolesta.

Riittääkö ravintoloihin henkilökuntaa?

Egon liiketilassa toimi aiemmin pitkään ravintola Juuri, mutta sen taustalla toiminut Juuri Yhtiöt haettiin konkurssiin alkuvuodesta. Juuri Yhtiöillä oli ravintoloita myös Kasarmikatu 21:n toimistorakennuksessa, nuo ravintolat haettiin konkurssiin jo alkuvuonna 2020.

Egon ravintoloitsija on tarkemmin ottaen ravintola Olon ympärille kasvanut Olo Group -ravintolaryhmä, jonka muita ravintoloita ovat Olon ja Egon lisäksi Emo, Garden by Olo, Nude ja Villa Störsvik.

Uuden ravintolan ruokatarjonta nojaa klassikoihin. Ravintolan monimuotoisuutta lisää kahteen osaan jaettu menu. Liitutaulumaisesti toimivalla listalla sesonkien herkut voivat vaihdella jopa päivittäin. Klassikkolista sen sijaan pysyy.

Yläkerran ravintolatilojen lisäksi ravintolan edestä löytyy terassi ja alakerrasta baari, viinikellari ja kellariravintola. Egon ravintolapäällikkö on Kirsi Kedonperä ja keittiöpäällikkö Kalle Tanner. Lounas ravintolassa alkaa elokuussa.

Terävän mielestä Helsingin ravintolamaailma on muuttunut todella paljon vuodesta 1995, jolloin hän palasi Suomeen ja tuli töihin Helsinkiin.

– Nyt joka kulmasta löytyy hyviä ravintoloita, ihmisillä on valinnanvaraa todella paljon myös etnisistä keittiöistä. Ruoan taso on korkealla.

– Koronaepidemian myötä isona kysymyksenä on nyt se, että riittääkö ravintoloihin henkilökuntaa, kun ihmiset ovat vaihtaneet alaa, Terävä miettii.

Egon klassikkolistalta Terävä nostaa esimerkiksi piikkikampelan, joka on varsinainen "all time favorite".

Hyvästä ruoasta keittiömestari itse nauttii myös ulkomailla.

– Vielä kymmenen vuotta sitten hain ulkomailta Michelin-paikkoja, mutta nyt tulee käytyä ravintoloissa laidasta laitaan. Hyvistä viimeisimmistä makuelämyksistä mieleen tulee ravintolassa Barcelonassa tilaamamme kokonainen grillattu kana.

Julkkikset ja ravintolajätit saivat lähes kaikki Kasarmitorin jättiterassin paikat – "Ei ollut missään tapauksessa valintakriteeri"

Michelin-ravintolan Pekka Terävä maahanmuutosta: "Tosiasia on, ettei "virtasia" enää muutaman vuoden päästä sairaanhoito- ja ravintola-alalla näy"

"Ratkaisevaa on raakakypsytys" – punavuorelaisravintola laittaa lihat kaappiin köllöttelemään mureiksi

Helsinkiläinen live-klubi lopetti – paikalla myydään nyt pizzaa ja burgeria: "Keikkojen järjestäminen on suunnitelmissa"