Ida ja Jeli perustivat Helsinkiin uudenlaisen sisustusliikkeen – "Olisiko tämä ilmiö lähtöisin Englannista?"

Sisustus: Jelin ja Idan kauppa-kahvila löysi paikkansa Uudenmaankadulta.

Uudenmaankadulle avautuneen Unnew-nimisen second hand -liikkeen ja kahvilan omistajat Jeli Lairolahti ja Ida Huumonen kertovat tutustuneensa aikanaan työelämässä.

– Työskentelimme molemmat Kansallisteatterin ravintolassa kesäisin ja opintojen ohella. Sittemmin vaihdoin toisiin töihin, mutta jatkoin kuitenkin asiakaspalvelussa, kertoo Lairolahti.

Huumonen sanoo työskennelleensä muissa ravintoloissa ja kahviloissa.

– Ennen koronapandemiaa sain lapsen. Korona antoi ravintola-alalle kovan iskun. Sitä alkoi jotenkin miettimään, että mitähän tässä nyt sitten tekisi, hän kertoo.

Molemmat naiset ovat olleet kiinnostuneita sisustamisesta jo pitkään, ja siksi he päättivät perustaa second hand -liikkeen, joka keskittyy sisustukseen, huonekaluihin ja astioihin.

– Vaatteisiin keskittyneitä second hand -liikkeitä löytyy Helsingistä jo niin runsaasti, että siksikin päätimme keskittyä johonkin muuhun.

Mitähän tässä nyt sitten tekisi.

Naiset kannattavat kierrätystä, maailmassa on jo niin paljon tavaraa, että kaikkea ei kannata ostaa uutena.

– Sain perintönä kalusteita ja astiastoja, kalusteita ja sisustustavaraa oli itselle jo muutenkin kertynyt. Aloin miettimään, että missä näitä alkaisi myymään, Lairolahti kertoo.

Käytettyjä tavaroitaan voi myydä vaikka Facebookin kautta, mutta se voi Huumosen mukaan olla työlästä, eikä myynti sitten lopulta välttämättä edes onnistu. Ja myytävän esineen näkeminen livenä on kuitenkin aina eri juttu kuin pelkän valokuvan näkeminen.

Naiset miettivät, perustaisivatko he liikkeensä perinteisenä kivijalkakauppana vai nettiin. Ratkaisu oli kivijalkakauppa, ja he alkoivat etsiä liiketilaa Punavuoren suunnalta.

– Sopivan tilan etsimisessä meni kauan aikaa. Kävelimme Punavuoressa, erityisesti Iso Roobertinkatu oli kiikarissa, mutta siellä liiketilat ovat kovin haluttuja, Lairolahti kertoo.

Haluttavuus luonnollisesti vaikuttaa liiketilan vuokraan.

Sitten löytyi vastikään remontoitu liiketila Uudenmaankadulta. Ja vierestä toinen liiketila, jotka yhdistettiin yhdeksi isommaksi.

– Remontoimme liiketilaa lisää ja sisustimme tämän itse. Arkkitehti oli apuna niissä kohdissa missä tarvittiin.

Helsingissä ovat viime vuosina yleistyneet liikkeet, yleensä juuri second hand -liikkeet tai kirpputorit, joiden yhteydessä on kunnon kahvila. Yksi ensimmäisistä oli Töölöntorin kupeessa oleva Relove, joka aukesi viitisen vuotta sitten.

– Ainakin Englannissa on jo pitkään ollut vintage-kauppoja, joiden yhteydessä on kahvila, olisiko tämä ilmiö sieltä lähtöisin, veikkailee Huumonen.

– Kun yhteydessä on kahvila, ovat liikkeet enemmän ajanvietto- ja viihtymispaikkoja kuin pelkästään ostelupaikkoja, miettii Lairolahti.

Kaksikolla on tarkoitus laajentaa liiketoimintaa myös verkkoon.

– Ja elokuussa aloitamme lounaat kahvilassa.

Kierrätyskeskus avaa myymälän Kaisaniemeen – näihin legendaarisiin tiloihin liike avataan

"Kaikkien kannalta järkevää" – vähällä käytöllä olevan autonsa voi vuokrata

Kirpputorit pitävät pintansa myös pikamuotiaikana – nämä seikat kannattaa huomioida vaatteita myydessä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut