Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kasarmitorin jättiterassin viereisellä sisäpihalla on tarkasti vartioitu "sotasalaisuus" – harvinainen vieras suorittaa tehtävän kerran vuodessa

Pääesikunta Eteläinen Makasiinikatu 8:ssa antaa nimensä torille.

Entisen Kaartin kasarmin suunnitteli Carl Ludvig Engel 1819-22. Tarkkaan vartioidulta sisäpihalta löytyy muistomerkki Turkin sodassa Gornyi Dubnjakin taistelussa 1877 kaatuneille Suomen kaartilaisille. Patsaalle ei pääse juuri muita vieraita kuin Bulgarian suurlähettiläs, joka tuo seppeleen joka vuosi.

Fabianinkadun puoleisella syrjällä pilkottaa moderni Kaukotalo, jonka rakennutti kauppahuone Kaukomarkkinat. Metso Oy:n entisessä pääkonttorissa toimii nyt ravintola Farouge.

Seuraava Torilinna valmistui 1905. Talossa toimi tasan 30 vuotta sitten uudelleen itsenäistyneen Viron lähetystö.

Keskimmäinen harmaa linna valmistui 1901. Se oli säästöpankin ja Yleisradion käytössä. Nyt talossa lukee lakia Korkein hallinto-oikeus.

Kilometritehtaan eli The Cockin talon sunnitteli Gesellius, Lindgren & Saarisen toimisto Lääkärien taloksi 1901. Agronomiliitto osti sen 1950-luvulla. Talossa on sijainnut myös Yleisradio ja Kellarikrouvi sekä yhä kahvila Eromanga.

Pohjoinen Makasiinikatu 7:n talo eli Sirius valmistui 1904 on kuin vastinpari Kilometritehtaalle. Luoteisnurkan 9-11:stä purettiin kaupungin virastotalo 2010-luvulla. Tilalle tuli modernia. Muinoin paikalla oli mun muassa arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjernan kaunis asuntalo 1894-1967.

Torin täytteeksi on 1959 rakennettu Expo-halli ja entinen design center, jossa sijaitsevat S-market ja Hesburger. Aiemmin paikalla oli Selim A. Lindqvistin suunnittelema jugend-tyylinen Kaartinhalli.

Kasarmikadun toisella puolella sijaitsevat Vanha sähkölaitos!, nyt hotelli ja Krog Roba. Seuraava on Asunto Oy Sturio ja siitä oikealle arkkitehti Lars Sonckin 1923 piirtämä rakennus, joka on sisätiloiltaan saneerattu toimistotaloksi. 1910 valmistunut Centrum Kasarmikatu 38:ssa on yhä asuintalo, jonka neliöhinnat kipuavat yli 10 000 euroon.

Viimeinen on osakunnan talo eli Nylands Nationin talo, jossa toimii – kun taas toimii – yökerho Kaarle XII.