Hulppean helsinkiläishotellin katolla voi olla jopa 100 000 mehiläistä – kuva: "Ylhäisessä yksinäisyydessään aivan kaupungin paraatipaikalla"

Hunaja: Elokuussa Jätkäsaaren Clarion hotellin mehiläispesistä on odotettavissa noin 200 purkkia hunajaa. Sitä tarjoillaan hotellin aamupalalla ja annetaan liikelahjoina.

Kantakaupungin kattojen yläpuolella, hotelli Clarionin kattotasanteella on toukokuusta alkaen ollut kaksi mehiläispesää.

Hotellin 78 metrin korkeudessa sijaitsevalla tasanteella pörrää pesien ympärillä valtava määrä mehiläisiä, joiden määrä jopa tuplaantuu kesän aikana.

– Alkukesästä pesissä oli noin 50 000 mehiläistä. Loppukesästä niitä on arviolta 100 000, kertoo Suomen Clarion hotellien markkinointijohtaja Outi Hartman.

Kyseessä on ensimmäinen kesä, kun hotelli päätti kokeilla, miten omien pesien ja sitä kautta oman hunajan tuotanto keskellä kaupunkia onnistuu.

Kattotasanteelle ei ole asiakkailla pääsyä, vaan jokioislaisen Korpikuusikon Hunajan ylläpitämät mehiläiset ja niiden pesät saavat olla korkeuksissa kaikessa rauhassa. Vain mehiläisten hoitajat käyvät katolla hoitamassa pesillä 10–14 päivän välein.

– Mehiläiset saavat olla ylhäisessä yksinäisyydessään aivan kaupungin paraatipaikalla. Ne lentävät 2–3 kilometrin säteellä Clarionin ympäristössä, keräävät satoa ja palaavat sitten takaisin, toteaa Korpikuusikon Hunajan mehiläistarhaaja Teemu Aittamaa.

Molemmissa mehiläispesissä on viime vuonna syntyneet kuningattaret. Kuningatarmehiläiset voivat elää jopa 7-vuotiaiksi. Tavalliset työmehiläiset ja kuhnurit elävät noin kuusi viikkoa.

Satoa eli mettä ne saavat lähialueen kukinnoista, istutuksista ja niityiltä.

– Kaikkialta missä ei ole nurmikkoa. Ne rakastavat isoja kukintoryppäitä, Aittamaa kertoo.

Kesän aikana mehiläiset pölyttävät ahkerasti, keräävät siitepölyä toukkien ravinnoksi ja kukintojen mettä hunajaa varten.

Hunajan tuottamisen lisäksi mehiläisillä on tärkeä tehtävä myös ympäristön pölyttäjänä.

– Se on samalla ympäristöteko, sanoo Aittamaa.

Vielä hetken aikaa mehiläisillä on kuitenkin kaupunkiolosuhteissakin ravintoa satavilla.

– Kaupungissa mehiläiset keräävät ravintoa lehmuksista todella pitkään, toteaa Aittamaa.

Korpikuusikolla on parhaillaan yhteensä noin sata Clarionin kattotasanteen kaltaista mehiläispesää ympäri Suomen.

Mehiläistarhaajan silmin kesä alkaa kohta olla ohi. Elokuussa pesistä on odotettavissa noin 200 purkkia hunajaa, jota aiotaan tarjoilla ehtana hunajana hotellin aamiaisella sekä antaa liikelahjoina.

Clarionissa mehiläispesät ovat hotellille tapa kantaa vastuuta ympäristöstä ja keinoista toteuttaa hotelliketjun WeCare-yhteiskuntavastuutoimintaa.

– Ennen korona-aikaa toteutimme suurimman osan meidän WeCare -toiminnastamme tapahtumien

muodossa. Nyt kun kokoontumisia ja tempauksia ei ole voinut samalla tavalla järjestää, olemme

kehittäneet luovia tapoja toteuttaa yhteiskuntavastuuta, Hartman toteaa.

Hotelliketju on tehnyt yhteisvastuukampanjoita muun muassa Unicefin, Helsinki Priden ja John Nurminen -säätiön kanssa.

Helsingissä mehiläispesiä on aiempina vuosina ollut muun muassa Oopperatalon sekä ravintola Savoyn kattotasanteella.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut