Vallilan etiopialainen ravintola laajentui ketjuksi – "Ruokaa ei ole muutettu suomalaiseen makuun"

Vallilan Sturenkadulla vuodesta 2017 toiminut etiopilainen Addis Etiopian Kitchen on avannut toisen ravintolan Triplan kauppakeskukseen.

Yrittäjä Solomon Negashin mukaan kyseessä ovat Suomen ainoat etiopialaiset ravintolat. Aikaisemmin Helsingissä on ollut ainakin yksi etiopialainen ravintola.

Ruokalistalla reilusti yli puolet annoksista on vegaanisia.

– Etiopialainen ruoka nojaa vahvasti kasviksiin. Vegaanisen ruoan tekeminen on meille normaalia arkea, koska etiopialaiset viettävät paastoa ison osan vuodesta.

Linssi- ja pinaattimuhennosten lisäksi tarjolla on ainakin viittä vegaanista kastiketta sekä kanaa ja naudanliha-annoksia.

Etiopialaisen ruoan tärkein mauste on chilinen berbere-sekoitus.

Se on iso maustepommi.

– Se on iso maustepommi. Ilman sitä ei voi tehdä etiopialaista ruokaa. Meillä on etiopialaisia kokkeja, ja ruoat tehdään juuri niin kuin kotimaassamme. Ruokaa ei ole kovin paljon muutettu suomalaiseen makuun, Negash kertoo.

Kaikki ruoat tarjoillaan ohrasta ja tef-viljasta tehdyn, kevyesti happaman injera-letun kanssa. Ruoka syödään perinteisesti sormin letun avulla.

– Etenkään lounaalla kaikki eivät halua syödä sormin. Siksi tarjoamme myös riisiä, vaikka se ei kuulu etiopialaiseen keittiöön.

Negash sanoo, että etiopialainen ruoka eroaa täysin naapurimaiden, kuten Somalian tai Kenian ruoasta.

Etiopia on yksi Afrikan harvoista maista, joka ei ole ollut siirtomaa.

– Etiopia on yksi Afrikan harvoista maista, joka ei ole ollut siirtomaa. Ruokakulttuuri on pysynyt alkuperäisenä. Moni on sanonut, että ruoka ei muistuta mitään, mitä olisi aiemmin syönyt.

Asiakaskunnasta kolme neljännestä on suomalaisia, viidennes etiopialaisia ja kymmenen prosenttia somaleja.

– Moni somali on tullut Suomeen Etiopian kautta ja tottunut tähän ruokaan.

Negash arvioi, että Helsingissä asuu noin tuhat etiopialaista.

Triplan ravintolassa Negash haluaa tuoda esiin myös etiopialaista kahvikulttuuria. Myynnissä on muun muassa etiopialaista Guji-kahvia.

– Historian mukaan kahvi on peräisin Etiopiasta Kaffan alueelta.

Solomon Negash on asunut Suomessa vuodesta 2004. Hän perusti ravintolan valmistuttuaan tuotantotalouden insinööriksi.

– Halusin perustaa ravintolan, vaikka minulla ei ollut mitään alan kokemusta. Koulutukseni on kuitenkin sellainen, että pitää osata hahmottaa kokonaisuuksia ja tehdä tulosta alasta riippumatta, yrittäjä kertoo.

Helsingin "harmaata betoniviidakkoa" pidetään nyt trendikkäänä kaupunginosana – erityisesti naisten ja nuorten mieleen

1970-luvulla perustettu perheyritys pyörittää Käpylässä yllättävää ravintolamaailmaa: "Meidän täytyisi pitää enemmän meteliä itsestämme" –  yökerho tunnetaan legendaarisen tv-sarjan baarina

Helsinkiläinen live-klubi lopetti – paikalla myydään nyt pizzaa ja burgeria: "Keikkojen järjestäminen on suunnitelmissa"

"Pakko tintata niin paljon kuin rahalla irtoaa" – Helsingin ravintoloissa järjestetty useita alkoholibuffetteja: Valvira ja avi yksimielisiä laillisuudesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut