Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti | Trendipanimot jättivät perinteisen olutfestarin väliin – kahtiajako näkyy jo Helsingissä

Kaisaniemen puistossa alkaa keskiviikkona perinteinen Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaali. Paikalle odotetaan päivässä 2000–5000 ihmistä.

Voisi kuvitella, että jokainen suomalainen pienpanimo haluaisi olla esillä tässä vuoden merkittävimpiin kuuluvassa oluttapahtumassa.

Paikalle tulee 33 panimoa. Paljon enempää panimoita ei Kaisaniemeen mahtuisi. Tapahtumasta puuttuvat kuitenkin lähes kaikki Suomen tämän hetken trendikkäimpinä pidetyt pienpanimot. Siis sellaiset, joiden persoonallisten oluiden vuoksi erityisesti nuoremman polven harrastajat ovat valmiita matkustamaan pitkänkin matkan ja maksamaan maisteluannoksesta maltaita.

Tuusulalainen Coolhead Brew -panimo on vetänyt SOPPissa monena vuotena pitkän jonon tiskinsä eteen. Heinäkuussa se järjesti kuitenkin oman festivaalin Viikin Gardeniassa, jonne valmistuu uusi panimo. Aikaisemmin Töölössä järjestetty Craft Beer Garden Festival veti Viikkiin noin tuhat ihmistä päivässä. Kotimaisista paikalla olivat isäntäpanimon lisäksi herttoniemeläinen Etko, espoolaiset Salama, Olari ja Tired Uncle sekä lappeerantalainen Tuju ja naantalilainen Mallassepät. Yksikään näistä panimoista ei osallistu Helsingin SOPPiin, vaikka kysyntää varmasti olisi.

Monen muun "trendipanimon" tapaan Coolhead Brew myy olutta värikylläisissä ja taiteellisissa oluttölkeissä. Tyyli tuo mieleen Flow-festivalin mainosjulisteet. Ja niin toi mieleen Viikin Gardenian tapahtumakin, jossa ihmiset joivat olutta rantatuoleissa ja tanssivat dj:n soittaman musiikin tahtiin jätti-ilmapallojen alla.

Suomalainen pienpanimokenttä on vielä toistaiseksi sopuisa, eikä mikään panimo varmasti halua sanoa välttelevänsä tiettyjä festareita imagosyistä. On kuitenkin selvää, että kun kasvuhakuiset panimot järjestävät omat festivaalinsa itse, saavat he luotua tapahtumasta juuri sellaisen, joka vahvistaa mielikuvaa yrityksestä parhaalla mahdollisella tavalla.

Tämä ilmiö näkyy myös Kaisaniemessä. Ainakin Kaisaniemenkadun uudessa Juova-olutravintolassa. Siellä muun muassa Coolheadilla, Olarilla ja Tired Unclella on nimikkoalueet, jotka on sisustettu yrityksen brändin mukaan.

19. kertaa järjestettävässä SOPPissa korostuvat perinteisiä oluita valmistavat panimot. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Lammin Sahti. Tarjolla on varmasti paljon lageria ja myös sahtia. Joukossa tyyliensä parhaimpia edustajia.

Viikin tapahtumassa lageria oli hyvin vaikea löytää tai sitä sellaiseksi tunnistaa. Päähuomio kiinnittyi oluisiin, joiden makumaailma muistutti enemmän happaman hedelmäistä cocktailia tai tammitynnyrissä kypsytettyä viiniä kuin perinteistä ohrapirtelöä.

Perinteisemmän tyylin pienpanimot tekevät toki samanlaisia kokeiluja. Tyyli on kuitenkin usein maltillisempi ja raaka-aineita käytetään säästeliäämmin. Tämä näkyy myös hieman halvemmassa hinnassa, ja sitä kautta suuren yleisön kiinnostuksessa.

Festareilla ja messuilla kiertäminen on yritykselle rankkaa työtä. Tapahtumat sitovat ison määrän henkilökuntaa moneksi päiväksi. Oluttakin pitäisi olla riittävästi suureen kysyntään. Tänä kuumana kesänä useampi panimo on kertonut, että olut loppuu kesken. Aina olutta ei ole riittänyt edes oman panimoravintolan hanoihin. Tämän tilanteen takia osa panimoista onkin joutunut jäämään pois SOPPista hyvin ymmärrettävistä syistä.