Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peppina on käynyt naturistirannalla yli 18 vuotta – kauhistui kaupungin "outoa" suunnitelmaa: "Helsingissä ei ole kohta yhtään uimarantaa, jossa naisten ei tarvitsisi kokea häirintää"

Uimaranta: Seurasaaren uimala on naturistien suosima. Siksi kävijät ihmettelevät kaupungin suunnitelmia lohkoa osaa tontista kaupalliselle saunayrittäjälle ravintoloineen.

Peppina Tuulispää on käynyt Seurasaaren idyllisessä uimalassa jo reilut 18 vuotta. Idylli on todennäköisesti kohta historiaa, sillä kaupunki suunnittelee vuokraavansa yksityiselle sauna- ja ravintolayrittäjälle tontin, joka lohkaisisi osan naturistisen uimalan naisten puolen uimarannasta.

– Tätä on vaikea uskoa todeksi. Helsingissä ei ole kohta yhtään uimarantaa, jossa naisten ei tarvitsisi kokea häirintää, vaan he saisivat olla rauhassa ja ottaa aurinkoa ilman uima-asua.

Kaupunki julkisti kesäkuussa kaikille avoinna olevan haun, jossa se kertoi tarjoavansa Seurasaaresta, uimalan eteläpäädystä yleiseen käyttöön tarkoitettua saunatonttia. Saunojen yhteyteen olisi mahdollista toteuttaa myös kahvila- ja ravintolatoimintaa. Saunapaikka luovutetaan jatkoneuvottelujen perusteella 30 vuoden vuokrasopimuksella.

Tuulispää pitää kaupungin suunnitelmia outoina monestakin syystä.

– Ensinnäkin tämä paikka on kulttuurihistoriallisesti merkittävä. Rakentamalla tänne jotain uutta, paikan luonne muuttuu. Kaupungilla pitäisi olla myös ymmärrystä sille, että Seurasaareen johtava puinen silta ja saaren rakenteet eivät tule kestämään kiihtyvää turismia. Ei kestänyt Suomenlinnakaan. Hietaniemi on jo valmiiksi kaupallinen paikka. Keskittäisivät vastaavanlaista toimintaa sinne.

Seurasaaren lisäksi kaupunki hakee vastaavanlaisia saunakumppaneita myös Hietaniemeen sekä Helsingin ja Espoon rajalla sijaitsevaan Tarvon saareen.

Lue: Helsinki tarjoaa tontteja yleisille saunoille – tänne niitä voisi rakentaa

Seurasaari on pitkälti museoaluetta. Talot ovat vanhoja ja puisia. Saarella ei saa kulkea autolla. Matkaa Seurasaaren sillalta uimalalle on kävellen noin 15 minuuttia.

Alueella on valmis kaava. Tuulispää uskoo, että lähes rannan parhaimman oleilupaikan lohkaisevaa kaupallista toimintaa sovitella uimalan kupeeseen valmiin kaavoituksen takia. Uimalalle jäisi lohkomisen jälkeen jäljelle vain pieni uimaranta ja jyrkkää kalliota.

Vuonna 1906 perustettu, 115 vuotta vanha uimala on Tuulispään mukaan ollut alusta alkaen naturistien suosima. Uimalassa on omat, puuaidoin erotetut puolet miehille ja naisille. Osa uimareista ei käytä uimapukua. Myös tästäkin syystä kaupallisen saunahankkeen rakentaminen naturistirannan kylkeen kuulostaa erikoiselta.

– Se että aidan toisella puolella olisi kaupallinen sauna, jossa olisi ravintolatoimintaa ja toisella puolella alastomia naisia, kuulostaa oudolta kombolta.

Uimalan säilyttämiseksi nykymuodossa on perustettu adressi, jonka on allekirjoittanut yli 400 ihmistä. Uimala on toiminut vuodesta 1906 lähtien ja sillä on paljon pitkäaikaisia kävijöitä. Moni kokee, että uimala on ainoa paikka, jossa naturistit saavat olla rauhassa ilman häirintää. Pihlajasaaressa on kaupungin ainoa nudistiranta.

– Helsingissä on yli 20 uimarantaa. Miksi tämän paikan ei voida antaa olla tällaisenaan, Tuulispää ihmettelee.

Kaupungin kiinteistöasiantuntija Taina Niemeläinen toteaa, että kaupunki on saanut jonkin verran palautetta asiasta. Suunnitelmia halutaan edistää yhteistyössä käyttäjien kanssa.

– Jos löydämme jonkun sopivan tähän, niin haluamme kuunnella myös alueen käyttäjiä, ettei sinne tulisi mitään sopimatonta.

Haku on avoinna syyskuun loppuun saakka.

– Meillä on kyllä ihan kunnon kriteereitä. Yritämme etsiä Seurasaareen mahdollisimman sopivaa toimijaa. Toiminnan pitää sopia ympäristöön. Emme yritä pilata Seurasaarta, Niemeläinen jatkaa.

Seurasaaren uimareilla on vuokrasopimus vuoteen 2023.

– Ainakaan sitä ennen emme voi aloittaa mitään.