Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Äkkitulvan riski on olemassa" – Ilmatieteen laitos varoittaa Etelä-Suomessa yhtä aikaa rajuista rankkasateista ja kuivuudesta

Kumisaappaat ovat tänään tarpeen Etelä-Suomessa, sillä Ilmatieteen laitos on antanut sadevaroituksen. Varoitus on tasolla keltainen eli mahdollisesti vaarallinen.

– Varoitus koskee nopeita rankkasateita, varoitusraja on yli 20 millimetriä tunnissa, kertoo päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo Ilmatieteen laitokselta.

Sadealue on laaja, mutta hajanainen, ja kovat kuurot "osuvat minne osuvat". Suurin riski rankkasateille on läntisessä Etelä-Suomessa.

– Jos oikein kova kuuro sattuu osumaan asfaltoituun taajamaan, siinä on jonkinlaisen äkkitulvan riski olemassa, Sinisalo varoittaa.

Äkkitulva tarkoittaa, että vettä kertyy alikulkuihin tai muihin matalampiin paikkoihin, kun vettä tulee enemmän kuin viemärit vetävät. Myös kellarit voivat Sinisalon mukaan tulvia.

Keski-Euroopan kokemaa hengenvaarallista jättitulvaa ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Sinisalon mukaan Keski-Euroopan tulvat olivat niin massiivisia, koska vettä satoi runsaasti useana päivänä peräkkäin ja joet alkoivat tulvia.

– Meillä tämän ei pitäisi hirveästi vaikuttaa vesistöihin. Maasto on ollut niin kuivaa, että joenpinnat tuskin lähtevät nousuun.

Samaan aikaan sadevaroituksen kanssa on edelleen voimassa metsäpalovaroitus, joka on eteläisessä Suomessa tasolla "vaarallinen". Miten paljon pitää sataa, että metsäpalovaroitus poistuu?

– Kyllähän tämä maastoa kosteuttaa, mutta pitää katsoa, mikä tilanne on, kun sateet ovat ohi. Jotakin muutosta oletettavasti tapahtuu, mutta näitä ei oikein voi ennakkoon julistaa. Maasto on ollut niin kuivaa, että tämä tekee kyllä hyvää, Heikki Sinisalo sanoo.

Läntisellä ja lounaisella merialueella varoitetaan myös navakasta tuulesta.

Vettä näkyy Etelä-Suomen sääkartalla nyt useammalle päivälle. Heikki Sinisalo toteaa kuitenkin, että vettä ei sada useita päiviä vaan useana päivänä. Sade on siis enemmänkin kuuroittaista.

– Epävakainen sää on kyllä tullut joksikin aikaa. Viikonloppu saattaa olla vähän poutaisempi, mutta siihen saakka on luvassa sateita ja ukkosiakin.

Ukkonen ei näytä Sinisalon mukaan kovin vakavalta eikä ainakaan keskiviikkona ole odotettavissa kovin rajuja myräköitä.

Helteen ystäville Sinisalolla on ikäviä uutisia.

– Hellettä ei näytä olevan tulossa. Enemmän matalapainevoittoisesti mentäisiin ensi viikkoonkin. Se ei tarkoita, että koko ajan sataa, mutta suursäätilanne on erilainen.

Maan keski- ja pohjoisosissa helle on vielä tänään ja ehkä huomennakin jopa tukalaa.