Rento asumisilmiö yleistyy pk-seudulla – byrokratia tekee tempun kuitenkin vaikeaksi

Yhä useampi haluaa tehdä töitä vapaa-ajanasunnoltaan. Kuvituskuva. Eija Kvintus
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Monet pääkaupunkiseudulla asuvat ovat koronapandemian aikana asuneet ja tehneet töitä kesä- ja vapaa-ajan asunnoltaan käsin.

Kahdella paikkakunnalla asuminen onkin yleistynyt korona-aikana, sanovat Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

He uskovat ilmiön jäävän Suomessa pysyväksi.

– Monien yritysten etätyöpakot ja -suositukset korona-aikana ovat mahdollistaneet sen, että ihmiset ovat voineet viettää mökeillään ja vapaa-ajan asunnoillaan pidempiä aikoja. Kun työt hoituvat yhtä hyvin sieltäkin käsin, on kaupunkikodissa tullut vietettyä vähemmän aikaa. Luonnon rauha vetää puoleensa, Rantanen sanoo tiedotteessa.

Mökille ei voi kuitenkaan jäädä asumaan ympäri vuodeksi tuosta vain.

– Vielä toistaiseksi Suomessa ei ole mahdollista olla kirjoilla kahdella paikkakunnalla tai vapaa-ajan asunnolla, ellei sen käyttötarkoitukseksi ole rekisteröity ympärivuotinen ja vakituinen asuminen, Rantanen kertoo.

Jos vakituinen osoite halutaan vapaa-ajan asunnoksi rekisteröidylle mökille, on sille haettava sille käyttötarkoituksen muutosta.

– Monissa kunnissa, esimerkiksi Hämeenlinnassa, on jo lähdetty keventämään rakennusmääräyksiä niin, että vapaa-ajan kohteita on saatu muutettua ympärivuotisiksi asunnoiksi.

Rantasen mukaan kahdella paikkakunnalla kirjoilla olemisen mahdollistamista kannattaisi selvittää.

– Vapaa-ajan asunnon tulisi kuitenkin olla ympärivuotiseen asuinkäyttöön soveltuva, ja verotulot tulisi jakaa ikeudenmukaisesti kahden kunnan kesken, sanoo Rantanen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut