"Pakko tintata niin paljon kuin rahalla irtoaa" – Helsingin ravintoloissa järjestetty useita alkoholibuffetteja: Valvira ja avi yksimielisiä laillisuudesta

Pohjattomilla skumppabrunsseilla asiakkaat ovat saaneet nauttia kuohuviiniä niin paljon kuin ovat halunneet. Kuvituskuva. Tuire Punkki
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Helsingin Uutiset kertoi viime viikolla vallilalaisen The Train Factory Terracen tapahtumasta, jossa 34,90 euron hinnalla saa nauttia olutta ja pizzaa rajattomasti.

"Pohjaton brunssi" on herättänyt HU:n lukijoissa paljon keskustelua siitä, onko tällainen alkoholin tarjoilu laillista. Train Factory on mainostanut aikaisemmin pohjattomia kuohuviinibrunsseja.

Alkoholin markkinointia valvova Valvira sekä luvat myöntävä Etelä-Suomen aluehallintovirasto kommentoivat ilmiötä yleisellä tasolla.

– Tämän tyyppistä (tapahtumaa) ei saa olla. Se on alkoholilain vastaista myynnin edistämistä. Tällainen houkuttelee juomaa liikaa. Alkoholin markkinointi on Suomessa tiukasti rajattu, sanoo avin alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen Helsingin Uutisille.

Valvira on antanut ravintoloille ohjeet markkinoinnista.

– Ohjeessa on mainittu esimerkkinä sopimattomasta myynninedistämisestä muun muassa ravintolan myymät paketit, joihin sisältyy oikeus nauttia rajoituksetta alkoholijuomia, esimerkiksi, ”VIP-lipulla alkoholijuomia vapaasti” tai ”Tasarahalla niin paljon kuin ehdit juoda", sanoo Valviran lakimies Iina Hyvärinen.

– Valviran näkemyksen mukaan alkoholin myyminen kiinteällä hinnalla rajattomasti on siten lainvastaista sopimatonta myynninedistämistä.

Ilmiö ei ole uusi, vaan vastaavia tapahtumia on järjestetty useissa helsinkiläisissä ravintoloissa. Vuoden 2019 alussa Helsingin Sanomat kertoi nyt jo lopettaneen Bar Conin pohjattomasta cava-brunssista. Ruoholahden The Pantry mainosti toukokuussa pohjatonta brunssia, jossa 20 euron lisämaksulla sai juoda vapaasti sangriaa ja mojitoa.

Riku-Matti Lehikoinen sanoo, ettei avi ole puuttunut pohjattomiin brunsseihin, koska tieto tapahtumista ei ole kantautunut heille asti.

– Vanhan alkoholilain aikaan kyllä evättiin näitä konsepteja, mutta tietääkseni nykyisen lain aikaan näitä ei ole tullut vastaan.

Alkoholilakiin tuli isoja muutoksia vuoden 2018 alusta.

The Train Factory Terracen tapahtumia tuottava Erika Kaipainen on pitänyt skumppabrunssien järjestämistä sallittuna.

– Olen näihin pohjattomiin brunsseihin törmännyt useaan otteeseen alalla työskennellessäni. Koskaan ei ole tullut eteen tällaista kysymystä (ovatko laillisia).

Kaipainen sanoo, että skumppabrunssi toimii kuin buffet, "mutta alkoholilla".

– Asiakas maksaa tietyn summan rahaa ja sen aikana saa juoda ja syödä niin paljon kuin pystyy. Tarjoilija kaataa juoman. Me emme anna asiakkaan itse kaataa hanasta tai ottaa pulloa pöytään.

Kaipainen arvioi, että kahden tunnin aikana asiakas juo keskimäärin pullollisen kuohuviiniä.

– Jotkut enemmän, jotkut vähemmän. Pääasiallisesti on ollut tosi hyvä meininki ja juhlan tunnelmaa. Toki muutamia on, jotka keskittyvät siihen, että on pakko tintata niin paljon kuin rahalla irtoaa. Tarkoituksena olisi keskittyä kuitenkin ruoka- ja juomanautintoon.

Kaipainen ei osaa vielä sanoa, miten avilta ja Valviralta saadut tiedot vaikuttavat tulevien brunssien järjestelyihin.

– Selvitämme tilannetta.

Vallilan Konepajan hittiterassi joutuu purkamaan luvattoman jättikupolin – "Siellä paistuu, sisällä mahdoton istua"

Olutta ja pizzaa niin paljon kuin napa vetää – Konepajan jättiterassi täräyttää vaihtoehdon "skumppabrunsseille"

Viranomainen myönsi virheen – Kallion olutravintola saa myydä erikoista vappujuomaa yhdellä lisäehdolla

Helsinkiläisbaari aikoo myydä olutta laimennuskikalla – Valvira: "Vaikuttaa ongelmalliselta"

Kiivaasti odotettu terassi aukesi meren rannalle Helsingissä: ”Tämä on luksuspaikka!” – loppuuko ravintolan ilo kuitenkin lyhyeen?

1970-luvulla perustettu perheyritys pyörittää Käpylässä yllättävää ravintolamaailmaa: "Meidän täytyisi pitää enemmän meteliä itsestämme" –  yökerho tunnetaan legendaarisen tv-sarjan baarina

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut