Valkoposkihanhien määrä väheni roimasti Helsingissä: taustalla 3 syytä – siirtyvät lähipäivinä uusille alueille

Valkoposkihanhien määrä on vähentynyt pääkaupunkiseudulla selvästi, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Viime kesään verrattuna hanhien määrä on viidenneksen pienempi. Ympäristökeskus laski, että lintuja oli tänä kesänä Helsingissä ja Espoossa yhteensä 5044. Viime vuonna lintuja oli 1109 enemmän.

Yhtenä syynä kannan laskuun on ollut kuiva kesä, joka heikensi poikasten syntymistä. Aikuisten lintujen määrän laskun yhtenä syynä oli Pohjanmeren talvehtimisalueella esiintynyt lintuinfluenssa, joka tappoi etenkin kyhmyjoutsenia ja valkoposkihanhia. Lintuinfluenssan tartunnan riski ihmisille on hyvin pieni, Suomen ympäristökeskus kertoo.

Merikotkat, ketut ja minkit verittavat osansa hanhien poikastuotosta.

Heinäkuun lopun laskennassa eniten valkoposkihanhia havaittiin Helsingin Arabianrannassa (538 yksilöä), Kaivopuistossa (457), Suomenlinnassa (424) ja Töölönlahden alueella (339). Sekä Suomenlinnassa, Töölönlahdella että Arabianrannassa hanhia laskettiin pari sataa yksilöä vähemmän kuin edelliskesänä

Seurasaarenselällä eniten hanhia havaittiin Töölön Merikannontiellä (326 yksilö) ja Lapinlahdella (94), Itä-Helsingissä taas Tammisalon Porolahdella (148) ja Kallvikin alueella (124).

Helsingissä poikueita havaittiin eniten Kaivopuistossa (52 poikuetta), Suomenlinnassa (48), Töölön Merikannontiellä (41) ja Arabianrannassa (24). Itä-Helsingin suurimmat määrät havaittiin Tammisalon Porolahdella (11) ja itäisen Espoon Laajalahdella (10). Sen sijaan Töölönlahti ja Aurinkolahden kanava keräsivät selvästi vähemmän poikueita aikaisempiin vuosiin verrattuna. Syynä oli ruokailunurmien kuivuminen.

Vähäsateisen ja helteisen kesän seurauksena valtaosa poikueiden perinteisesti käyttämistä nurmista kulottui lähes ruokailukelvottomiksi, joka heinäkuussa haittasi erityisesti pienten poikasten selviytymistä.

Suomen ympäristökeskus arvioi, että yli puolet poikasista saavuttaa lentokykynsä heinä-elokuun vaihteessa ja perhekunnat alkavat hyödyntää ravinnonhankinnassaan kasvavassa määrin myös sisämaan puistoja ja peltoalueita.

Vuonna 2020 valkoposkihanhien pesintä onnistui hyvin pääkaupunkiseudulla. Sekä poikas- että poikuemäärät olivat seurantajakson korkeimmat, Suomen ympäristökeskus kertoo. Tästä huolimatta pesimäalueella palanneiden aikuisten määrä väheni yli 900 yksilöllä. Yhtenä syynä aikuismäärän laskuun oli Pohjanmeren talvehtimisalueella esiintynyt lintuinfluenssa, joka aiheutti kuolleisuutta erityisesti kyhmyjoutsenten ja valkoposkihanhien keskuudessa.

Hanhien jätökset koetaan ongelmana kaupunkilaisten suosimissa puistoissa.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan pääkaupunkiseudulle tulisikin tehdä laaja suunnitelma hanhien aiheuttamien haittojen vähentämiseksi.

– Hanhilla tulee olla tarjolla riittävän suuria ja houkuttelevia ruokailu- ja levähdysalueita. Tällöin karkotustoimia voitaisiin käyttää tehokkaasti niissä puistoissa, joissa ne aiheuttavat haittaa, Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa sanotaan.

Hanhien koirakarkotusta on kokeiltu Korkeasaaressa, Viikin koetilalla ja Espoon Tapiolassa.

 – Karkotus toimii, mikäli hanhille on tarjolla vaihtoehtoinen paikka ruokailuun ja levähtämiseen. Muuten ne palaavat takaisin koiran poistuttua.

Valkoposkihanhille löytyi puolustaja: ”Ei ole riesaa, upea lintu " – näin voit suojautua ulosteelta

"Pataan vaan", tuomitsee kaupunkilainen valkoposkihanhet – silti puolet halusi pitää hanhet stadin puistoissa

Älä koske kuolleisiin lintuihin – Lintuinfluenssaa löytyi Helsingin valkoposkihanhista

EU pihtaa valkoposkihanhien metsästyslupaa – Helsinkiläinen: "Inhoan niitä sydämeni pohjasta"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut