Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Poliisilta yli 4 miljoonan huumetakavarikko – Parikymppiset miehet ostivat kansainväliseltä rikollisorganisaatiolta 100 kiloa amfetamiinia ja kauppasivat Tor-verkossa

Esitutkinta laajasta Tor-verkon huumausainekaupasta valmis.

Nuorten tamperelaismiesten epäillään hankkineen sadan kilon amfetamiinierän ja levittäneen sitä Suomeen

Esitutkinnassa on selvitetty joulukuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana tapahtuneita epäiltyjä törkeitä huumausainerikoksia. Poliisi sai takavarikoitua epäiltyjen hankkimasta sadasta amfetamiinikilosta yhteensä noin 90 kiloa.

Sisä-Suomen poliisilaitos ja Keskusrikospoliisi ovat paljastaneet ja tutkineet Tor-verkossa toimineiden epäiltyjen laajamittaista, järjestelmällistä ja jatkuvaa amfetamiinin levitystä.

Kolmen 1990-luvun lopulla syntyneen tamperelaismiehen epäillään käyneen huumausainekauppaa Tor-verkossa joulukuusta 2020 alkaen. Lisäksi poliisi epäilee neljännen, niin ikään parikymppisen tamperelaismiehen tulleen toimintaan mukaan myöhemmin. Huumausaineiden levittämisestä epäiltyjen neljän henkilön lisäksi esitutkinnassa on selvitetty myös usean ostajan toimintaa.

Esitutkinnan mukaan epäillyt vastaanottivat kansainväliseltä rikollisorganisaatiolta Suomeen hankitun sadan kilon amfetamiinierän Hausjärvellä joulukuussa 2020. Epäillyt kuljettivat erän Tampereelle yhden epäillyn asuntoon ja maastokätköihin Tampereen lähiseudulle, ja alkoivat myydä huumausainetta eteenpäin Tor-verkossa. Esitutkinnan mukaan epäillyt olivat ostajiin yhteydessä Tor-verkossa sijaitsevan kauppapaikan kautta, sähköpostitse ja pikaviestisovelluksella. Huumausaineet toimitettiin ostajille maastokätköjen ja postin avulla.

– Epäillyt toimivat järjestelmällisesti ja ammattimaisesti, ja heillä oli tietyt roolit ja vastuualueet huumausainekaupan pyörittämisessä. Epäillyt olivat perustaneet Tor-verkkoon eri nimimerkkien taakse sivustoja, joilla markkinoitiin amfetamiinia, ja he rekrytoivat lisäksi uusia henkilöitä avustamaan huumausainekaupassa. Vaikka toiminta oli ammattimaista, epäillyillä ei kuitenkaan ollut valmista asiakaskuntaa, minkä vuoksi heidän oli hankalaa saada huumausainetta myytyä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström Keskusrikospoliisista poliisi tiedotteessa.

Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille ensimmäisen Tor-verkossa julkaistun myynti-ilmoituksen jälkeen. Esitutkinnan aikana poliisi on takavarikoinut epäiltyjen asunnoista ja maastokätköistä yhteensä 90 kiloa vahvaa amfetamiinia. Takavarikoidun amfetamiinin arvo katukaupassa on yli neljä miljoonaa euroa.

Suurin osa takavarikoista tehtiin maaliskuussa 2021, jolloin poliisi takavarikoi Tampereen seudulta kolmesta maastokätköstä yhteensä noin 77 kiloa amfetamiinia.

Rikollinen toiminta lakkasi poliisin takavarikoihin ja kiinniottoihin kevättalvella 2021. Keväällä kaksi epäillyistä suunnitteli vielä uuden huumausaine-erän maahantuontia, mutta poliisi puuttui siihen ennen kuin asia eteni yritykseksi.

Poliisi otti yhden huumausaineiden levittämisestä epäillyn kiinni helmikuussa ja kolme toukokuussa. Yksi toukokuun kiinniotoista tehtiin EU:n ulkopuolisessa valtiossa kansainvälisen etsintäkuulutuksen perusteella.

Lisäksi yksi suurimmista huumausaineen ostajista otettiin kiinni kesäkuussa, ja hän on edelleen vangittuna. Kaikkiaan esitutkinnassa on ollut kiinniotettuina 11 henkilöä, joista neljä on edelleen vangittuna epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. Yhtä pääepäiltyä epäillään myös valtionrajarikoksesta, ja toista henkilöä avunannosta valtionrajarikokseen.

– Poliisi pystyi tunnistamaan epäillyt nopeasti ja puuttumaan huumausaineiden levitykseen tehokkaasti. Lähes koko sadan kilon amfetamiinierä saatiin takavarikkoon. Huumausainekaupan käynnistäneillä epäillyillä ei ollut juurikaan aiempaa rikoshistoriaa. Esitutkinnan mukaan he loivat verkossa kontaktit ammattirikollisiin, ja toiminnassa on syntynyt velkasuhteita. Epäillyillä vaikutti olevan virheellinen käsitys siitä, että pimeässä verkossa tapahtuva huumausainekauppa olisi lainvalvontaviranomaisten ulottumattomissa. Lisäksi epäillyt ilmeisesti uskoivat, että EU:n ulkopuolelle matkustamalla he olisivat suojassa rikollisen toiminnan seurauksilta, Fagerström sanoo.

Esitutkinta siirtyy elokuun alussa syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.