Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viroon tarvitaan tästä päivästä lähtien koronatodistus – Suomi joutui etelänaapurin keltaiselle listalle

Jos Viroon haluat mennä nyt, toivottavasti taskussasi on koronatodistus. Tästä päivästä lähtien etelänaapuriin ei pääse ilman todistusta täydestä koronarokotesarjasta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai aikaisemmin sairastetusta koronataudista. Asiasta kerrotaan muun muassa Visit Estonian sivuilla.

Maahantulo ei tyssää todistuksen puuttumiseen, mutta siinä tapauksessa matkustajan on käytävä Tallinnan satamassa maksullisessa pikatestissä. Tulosta odottaessa on pysyttävä eristyksissä. Testivaatimus ei koske alle 12-vuotiaita.

Viro hyväksyy rokotteiksi Pfizer-Biontechin, Astra Zenecan, Modernan ja Janssenin.

Toisesta annoksesta pitää olla kulunut 7–15 päivää riippuen rokotteesta. Pfizer-Biontechillä riittää 7 päivää, Astra Zenecalla vaaditaan 15 päivää ja muilla 14.

Syy koronatodistuksen vaatimiseen on, että Viro on lisännyt Suomen keltaiselle listalleen. Keltaiselle listalle päätyvät Virossa maat, joissa koronan ilmaantuvuus on yli 75 tapausta sataa tuhatta asukasta kohti 14 vuorokauden aikana.

Ilmaantuvuus on Virossa suurempi kuin Suomessa, selviää Maailman terveysjärjestö WHO:n sivuilta.

Viro onkin puolestaan Suomen riskimaiden listalla. Tämä tarkoittaa, että koronatodistus pitäisi olla jo Virosta Suomeen palaamisen vuoksi. Testeistä vapautuu, jos on saanut toisen koronarokotuksen vähintään 14 vuorokautta ennen Suomeen saapumista tai jos on todistettavasti parantunut koronataudista viimeksi kuluneen 6 kuukauden aikana.

Jos Suomeen saapuu negatiivisella koronatestituloksella, testissä on käytävä uudelleen 3–5 vuorokauden sisällä saapumisesta. Jos Suomeen tulijalla ei ole esittää koronatodistusta, on käytävä testissä heti rajalla ja uudelleen 3–5 vuorokauden kuluttua kotikaupungissa.

Jokaisen ulkomailta Suomeen saapuvan matkustajan on myös täytettävä henkilötietolomake. Sen voi tehdä mieluiten ennakkoon Finentry-palvelunkautta tai paperisena laivamatkan aikana.