THL suosittelee koronakaranteenin lyhentämistä – "Perusoikeuksia voi rajoittaa vain lakiin perustuen ja välttämättömistä syistä"

Negatiivisella koronatestillä voi joissakin tapauksissa lyhentää karanteenin kestoa. Taru Hokkanen

Minna Harmaala

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että koronalle altistuneiden karanteeni lyhennetään nykyisestä 14 vuorokaudesta 10:een. Koronaan sairastuneiden eristysaikoihin ei esitetä muutosta.

Muutos tulee voimaan tänään maanantaina 2. elokuuta eikä se lyhennä jo alkaneita karanteeneja, ellei tartuntataudeista vastaava lääkäri toisin päätä. Karanteenin tarpeellisuudesta ja kestosta päättää lopulta aina tartuntatautilääkäri tapauskohtaisesti.

Vaikka karanteeniaika lyhenee 10 päivään, altistuneen tulee seurata oireiden ilmaantumista 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos oireita ilmaantuu, tulee testiin mennä välittömästi.

THL:n uuden ohjeen mukaan karanteenin voi purkaa, jos aikaisintaan 6 vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Tällöinkin päätöksen tekee lääkäri. Sairaanhoitopiirit ja kunnat voivat THL:n mukaan harkita itsenäisesti, miten laajasti ne mahdollistavat "exit-testauksen".

Muutokset koskevat myös altistuneita sote-alan työntekijöitä, mutta eivät sairaalapotilaita tai hoivakotien asukkaita laitosepidemioissa.

THL päätti muuttaa suositustaan, koska uuden tiedon mukaan lyhyempikin karanteeni riittää estämään tartuntojen leviämisen. Tieto on peräisin THL:n uusista mallinnuksista.

– Perusoikeuksia voi rajoittaa vain lakiin perustuen ja välttämättömistä syistä, sanotaan THL:n tiedotteessa.

Kaksi ryhmää on vapautettu kokonaan altistuksen jälkeisestä karanteenista jo toukokuussa voimaan tulleen ohjeen mukaan: täyden rokotussarjan saaneet tai koronainfektion sairastaneet. Sama suositus koskee myös niitä osittaisen rokotussuojan eli yhden rokoteannoksen saaneita, jotka ovat sairastaneet koronataudin.

Lähtöselvitykseen tulee päivittäin matkustajia, joilta puuttuu vaadittava koronatodistus – Matka vakavasti sairaan sukulaisen luo aiheutti Paulalle stressin ja testi maksoi enemmän kuin lento

Koronakaranteenit ruuhkauttivat Kelan – Sairauspäivärahapäätöstä voi joutua odottamaan jopa 8 viikkoa

Hus-alue on leviämisvaiheen kynnyksellä, eivätkä nuoret aikuiset ole ainoa huolenaihe – Koronanyrkki tiukkana: maskit naamalle ulkotapahtumiinkin

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut