Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Markus keräsi yli 400 peliä ja perusti Helsinkiin uskomattoman pelihallin – nyt sen tulevaisuus on uhattuna: "Vähän liian kovat panokset"

Elämys: Sugoin tulevaisuus on uhattuna. Hallissa on 80 eri automaattia.

Teollisuusalueella sijaitsevan pelihalli Sugoin äänimaailma täyttyy videopelien musiikista ja tehosteäänistä. Joka puolella näkyy peliautomaatin monitoriin uppoutuneita, näppäimiä takovia pelaajia. Yhtäkkiä kuuluva kiljahdus kertoo onnistumisesta tai siitä, että peli päättyi yllättävään takaiskuun. Uutta kolikkoa ei tarvita, vaan samalla sisäänpääsymaksun hinnalla voi aina aloittaa uuden pelin ja käydä sankariksi virtuaalimaailman ajoradalle, taistelutantereelle tai urheilukentälle.

Sugoin kanta-asiakkaisiin kuuluva Olli-Pekka Aapro kertoo käyvänsä pelihallissa perjantaista sunnuntaihin aina, kun se on auki. Suosikiksi muodostunut rytmipeli Pop’n Music on niin liikunnallista, että pelisession jälkeen täytyy käydä suihkussa.

Teerisuonkujan pelihallin lähistölle vastikään muuttaneet Kalle ja Sofia Konttinen olivat tulleet nykyiselle hallille ensimmäistä kertaa. Sofia sanoi paikkaa uniikiksi.

– En tiedä, onko Helsingissä tai Suomessa toista tällaista paikkaa, missä olisi näin monta pelikonetta samassa tilassa.

Enemmistö Sugoin asiakaskunnasta on miehiä, mutta pelaaminen kiinnostaa myös monia naisia. Tekkenistä ja Street Fighterista pitävä Sofia Konttinen kertoi useiden ystäviensä pelanneen esimerkiksi Final Fantasya.

Sugoin pelihalli sai lokakuussa 2015 alkunsa yrittäjä Markus Aution oman peliharrastuksen myötä.

Pelit ovat automaateissa piirilevyillä, joita Autio on hankkinut vuosien varrella pääosin Japanista yhteensä noin 400.

Autio kutsuu pelejä harvemmin käytetyllä termillä "kolikkovidepeli". Sana kuvaa hänen mielestään hyvin pelien luonnetta.

– Kolikkovideopelin juttu on siinä, että se pelin ajatus pitää välittyä välittömästi pelaajalle. Siinä ei voi odottaa, että joku jaksaisi lukea jotain ohjekirjaa tai katsoa jotain videota. Siinä mielessä ne ovat yksinkertaisia, mutta vaikeutuvat hyvin nopeasti. Ajatus on siinä, että pelaaja koukuttuu siihen ja laittaa lisää rahaa päästäkseen pidemmälle. Hyvä kolikkopeli on sellainen, että siinä voi tulla hyväksi.

Aution oma suosikkipeli on Tetris. Sugoin 80 peliautomaattia katsoessa tulee mieleen, että tämä on tosielämän Tetristä. Viime vuoden alussa tapahtunut muutto nykyisiin isompiin tiloihin oli perusteltu, mutta sitten Tetrikseen ilmestyi palikka, jota kukaan ei ollut osannut ennakoida.

– Tämä oli hirmu kivaa silloin ennen koronaa, minulla on yksinkertaisesti vähän liian kovat panokset tässä pelissä. Sehän oli se minun isoin mokani, että tulin tänne, koska se vanha tila oli huomattavasti paljon edullisempi, Autio harmittelee.

Sugoi on ollut koronaepidemian takia yhteensä kahdeksan kuukauden ajan kiinni. Autio on maksanut hallin vuokran, veden, sähkön ja lämmityksen omasta pussistaan, mutta epidemian pitkittyessä rajat tulevat vastaan.

– Tästä on niin hirveän vaikea sanoa, milloin tämä ihan oikeasti loppuu. Jos ensi vuosikin menee samoissa merkeissä, niin sitten todennäköisesti minulle saa riittää.

Siinä tapauksessa Autio jatkaisi peliharrastustaan ahtaamalla muutaman peliautomaatin kerrostaloasuntoonsa. Mahtavaa tarkoittavan Sugoin tulevaisuus on kuitenkin avoin, sillä kolikkopelit on tehty haastaviksi, mutta ei mahdottomiksi. Tetriksen pelaaminen jatkuu, sillä monitorilla ei lue Game Over.

Mystinen ilmiö on jyllännyt helsinkiläisessä lähiössä jo 15 vuotta – Kaikki lähti suositusta tv-sarjasta ja "pienestä vitsistä"

"Ne viedään käsistä" – Kirpputori erikoistui käytettyjen atk-laitteiden myyntiin: vanhoillekin laitteille on oma ostajakuntansa

Marko Arpiaisen tehtävänä on houkutella suomalaisasiakkaat takaisin Tallinnan kasinoihin

Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta