Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OAJ:n kysely: Korona-aika sai jopa joka kolmannen opettajan harkitsemaan alan vaihtoa – Etäopetus on opettajien mielestä oppilaille haitaksi

Kokemus korona-ajan poikkeusoloista on saanut jopa joka kolmannen opettajan harkitsemaan alan vaihtoa, selviää Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kyselystä.

– Vastaukset heijastavat opettajien ja esihenkilöiden kokemaa kovaa kuormitusta. Vaikka kolme neljästä opettajasta kokee selvinneensä korona-ajasta hyvin ja on luottanut omaan omaamiseensa, moni empii, haluaako jatkaa koulutus- ja kasvatusalalla. Joka kolmas vastaaja oli pohtinut hakeutumista muihin tehtäviin, mikä on hälyttävän ja ennennäkemättömän suuri osuus, kommentoi OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.

Kyselystä myös ilmenee, että 84 prosenttia koulujen esihenkilöistä piti työkuormaansa kohtuuttomana.

– Johtamista on vahvistettava ja lisättävä koulujen ja päiväkotien apulaisjohtajien määrää, Luukkainen vaatii tiedotteessa.

Pääosin opettajat ovat kuitenkin kyselyn mukaan selviytyneet korona-ajasta hyvin.

Korona-aika on haitannut myös oppijoita, opettajat näkevät.

Enemmistö vastaajista arvioi oppimisvajetta syntyneen. Erityisesti tätä mieltä olivat lukion ja ammatillisen koulutuksen opettajat, jopa kolme neljästä.

Opettajien mukaan oppijoilla on ilmennyt korona-aikana myös muita ongelmia. Yli puolet vastaajista oli huomannut oppijoiden olleen stressaantuneita ja uupuneita. Tämä näkyy etenkin lukioissa (81 prosenttia) ja yliopistoissa (65 prosenttia). 44 prosenttia oli havainnut useilla oppijoilla ahdistuneisuutta ja levottomuutta.

Etäopetuksen myönteisiä vaikutuksia on kyselyn perusteella havaittu vain yksittäisillä oppijoilla. Peräti 40 prosenttia vastaajista ei tunnistanut tällaisia vaikutuksia lainkaan.

– Etäopetukseen siirtyminen on näidenkin vastausten kyselyn perusteella vasta viimeinen keino järjestää opetus, Luukkainen tiivistää tiedotteessa.

Vastaajat antoivat kritiikkiä myös poikkeusolojen valtakunnallisten ohjeiden epäselvyydestä.

Opettajat ja esihenkilöt ovat OAJ:n mukaan valmiita aloittamaan uuden lukuvuoden, mutta järjestö vaatii hallitukselta ja työnantajilta työturvallisuustoimia. Tärkein toimi olisi tehosterokotusten kiirehtiminen, sanoo Olli Luukkainen tiedotteessa.

– Esimerkiksi peruskoulun opettajista alle 40-vuotiaita, pääosin vasta ensimmäisen rokotuksen saaneita on vain noin 10 000. Ei voi olla mahdotonta tarjota rokotuksia heille välittömästi esimerkiksi oppilaitoksissa ja päiväkodeissa. Näin edistettäisiin myös opiskelun ja varhaiskasvatuksen jatkuvuutta.

OAJ kysyi opettajien ja esihenkilöiden kokemuksia epidemiakauden poikkeusoloista touko-kesäkuussa 2021. Opettajilta kysyttiin, kuinka poikkeusolot ovat vaikuttaneet oppimiseen, työyhteisöön ja opettajien näkemykseen työstään.

Nettikyselyyn vastasi 1 872 opettajaa, joista rehtoreita, päiväkodinjohtajia ja muita esihenkilöitä oli noin 140.