Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoholahden puukottajalle yli 5 vuoden tuomio – puukotti polvillaan ollutta 15-vuotiasta uhria selkään

Helsingin käräjäoikeus on antanut Ruoholahdessa viime toukokuussa tapahtuneessa puukotustapauksessa tuomionsa.

Käräjäoikeus tuomitsi tiistaina tapahtumahetkellä 18-vuotiaan Helton Nwety Betuel Muchangan viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomio annettiin kahdesta tapon yrityksestä, törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä ja kahdesta laittomasta uhkauksesta.

Kolmelle uhrille tuomittu määrättiin maksamaan korvauksia yhteensä yli 11 000 euroa.

Muchanga löi Ruoholahden metroaseman edustalla ollutta 15-vuotiasta poikaa puukolla takaapäin selkään aiheuttaen lapaluun kärjen alapuolelle pistohaavan, joka aiheutti uhrille ilmarinnan. Tuomittu kertoi hermostuneen uhrille, joka kuvasi häntä, vaikka oli pyytänyt lopettamaan kuvaamisen. Nuorten välillä oli jo aiemmin ollut sanaharkkaa ja sitä oli myös ennen puukotusta.

Lopulta uhri lähti juoksemaan pois paikalta, jolloin myös tuomittu lähti juoksemaan puukko kädessään perään. Uhri kaatui maahan, minkä jälkeen tuomittu löi tätä puukolla selkään uhrin ollessa osittain maassa polvillaan. Paikalla olleen todistajan mukaan tuomittu oli huutanut ennen puukotusta: ”Jumalan nimeen puukotan sut”.

Muun muassa tähän ja teon vakavuuteen vedoten oikeus katsoi, että kyseessä oli surmaamistarkoitus. Tuomitun tarkoituksena oli tappaa uhri. Oikeuden mukaan puukkoa käyttäneen tekijän oli täytynyt käsittää, että lopputuloksena olisi voinut olla uhrin kuolema.

Todistajien mukaan tuomitulla oli ollut mukanaan pitkä "raksamiehen puukko".

Toisessa tapon yrityksessä 18-vuotias kysyi paikalla olleelta toiselta pojalta halusiko tämäkin puukosta ja lähti kävelemään tätä kohti puukko kädessään. Paikalla olleen todistajan mukaan tuomittu yritti puukottaa toistakin uhria keskivartaloon tarkoituksenaan vahingoittaa. Uhrin päällä olevan liivin alaosaan tuli poikittainen repeämä. Kolmatta paikalla ollut 19-vuotiasta naista kohti tuomittu huitoi puukolla.

Kahdessa muussa tapauksessa tuomittu uhkaili sanallisesti paikalla olleita ja heilutteli puukkoa.

Tuomittu kiisti syytteet. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.