Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

STM esittää: Lasten rokotukset alkavat ensi viikolla – "Kahdesti rokotetut ovat hyvin suojattuja"

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esittää koronarokotusten aloittamista 12–15-vuotiaille 9. elokuuta, kertoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila STM:n sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekatsauksessa torstaiaamuna.

Ikäluokasta on jo rokotettu 25–30 prosenttia riskiryhmään kuulumisen vuoksi. Lapsia varten Suomeen on tilattu 200 000 uutta rokotusta ja se riittää koko ikäluokan rokottamiseen.

Uudet tartunnat ovat ilmenneet etupäässä nuorilla ja rokottamattomilla.

Rokotukset ovat auttaneet vähentämään ainakin koronakuolleisuutta, arvioi ylilääkäri Otto Helve THL:sta.

– Ilmaantuvuusluku ei yksin aina kerro samaa asiaa kuin keväällä.

Hän esitteli Iso-Britannian lukuja: samaan aikaan kun rokotuskattavuus on noussut, koronaan kuolleiden määrä ei ole kasvanut vaikka tapausmäärät ovat nousseet. Iso-Britanniassa tosin myös tartuntojen määrä on nyt laskussa, ja siihen hänellä ei vielä ollut varmaa selitystä.

Myös EU/EEA-alueen luvuissa näkyy, että kuolleisuus on romahtanut. Tammi-kesäkuun 2020 korkeaa kuolleisuutta tosin selittää osin vähäisempi testaus.

Suomessakin kuolleisuus on pysynyt alhaisella tasolla, vaikka tartuntojen määrä on kasvanut.

– Oleellista nykyisen tilanteen osalta on, että rokotuskattavuus saadaan nousuun. Korostan, että kaikki, joille rokotusmahdollisuus annetaan, käyttäisivät mahdollisuuden, Helve sanoi.

Rokottaminen on hänen mukaansa edennyt kesän aikana hyvin.

Rokotteiden suojateho on deltamuunnosta vastaan heikompi kuin ensimmäistä alfamuunnosta eli entistä Britannian muunnosta.

Ensimmäisen annoksen jälkeen suoja on deltaa vastaan 35 prosenttia, kun se alfaa vastaan oli 49 prosenttia. Toista annosta vastaan suoja on deltalla 79 prosenttia ja alfaa 89 prosenttia. Sen sijaan suoja vakavaa tautia vastaan on deltankin kanssa 80 prosenttia jo ensimmäisellä rokotuksella, toisen annoksen jälkeen 96 prosenttia.

– Kahdesti rokotetut ovat hyvin suojattuja, sanoi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Muokattu 5.5.2021 kello 11.36: Tarkennettu, että lasten rokottamisen aikataulu on STM:n esitys.

Ravintolarajoitukset voivat tiukentua leviämisvaiheen alueilla jo tällä viikolla – Terasseillekin rajoituksia

Sosiaaliset kontaktit korostuvat koronatartuntojen lähteinä, mutta yhä harvempi lähde löytyy – "On selvää, että tartuntojen kasvu on saatava taittumaan mahdollisimman pian"