Valituksesta aiheutui Kansallisteatterin korjaukselle pysyvää haittaa – johtaja: "Ei voi toteutua kuin olimme suunnitelleet"

Kansallisteatterin peruskorjaushanke on päätetty toteuttaa suunniteltua suppeampana. Peruskorjaushankkeesta Helsingin hallinto-oikeuteen tehty valitus ja sen käsittely viivästyttivät projektia yli vuoden ja aiheuttivat merkittäviä lisäkustannuksia.

Historiallisen Kansallisteatterin toisen vaiheen peruskorjausta on kuitenkin valitusprosessin aikana edistetty muun muassa pienen näyttämön osalta.

Sen sijaan teatterikorttelin 1930-luvun väliosasta ei pureta nykyistä rakennusta, vaan perusparannustyöt toteutetaan asemakaavan mukaisesti ainoastaan rakennuksen sisäosissa.

Kansallisteatteri tarvitsee lisärahoitusta perusparannuksen viivästymisestä syntyneiden kustannusten kattamiseen. Teatteri on kääntynyt opetus- ja kulttuuriministeriön puoleen rahoituksen saamiseksi.

– Vaikka hallinto-oikeus hylkäsi kesäkuussa peruskorjausta koskevan valituksen, ei hanke voi enää toteutua siten kuin olimme sen alun perin suunnitelleet. Syynä tähän ovat valituksesta aiheutuneen viiveen tuottamat kulut sekä ajan myötä kohonneet materiaalikustannukset, toteaa Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho tiedotteessa.

Osa suunnitelluista remonttiuudistuksista jäi valituksen vuoksi toteuttamatta. Työt jatkuvat, mutta uusin suunnitelmin.

– Pyrimme toteuttamaan perusparannuksen myös väliosassa niin hyvin kuin se näillä resursseilla on mahdollista. Kaiken keskellä olen iloinen, että olemme saaneet Vallilan Kansallisteatterista hienon ja toimivan väistötilan Pienelle näyttämölle. Tattariharjun Lavastamo tarjoaa pätevät puitteet Kansallisteatterin ammattilaisille. Iso kiitos kaikista ponnisteluista ja joustamisesta poikkeuksellisessa tilanteessa kuuluu Kansallisteatterin henkilökunnalle, Myllyaho jatkaa.

Kansallisteatterin päänäyttämön tilat peruskorjattiin vuosituhannen vaihteessa. Pienen näyttämön ja teatterikorttelin väliosan remontti jätettiin tällöin tekemättä rahoituksen puutteen takia. Toisen vaiheen peruskorjausta on suunniteltu vuodesta 2014 lähtien ja sitä on toteutettu keväästä 2020 lähtien.

Kansallisteatterin toisen vaiheen peruskorjaushankkeelle myönnettiin asemakaavasta poikkeamispäätös, josta Helsinki-Seura ry ja Rakennustaiteen Seura ry tekivät valituksen kesällä 2020. Valitus koski Kansallisteatterin niin kutsuttua väliosaa eli alun perin 1930-luvulla rakennettua osaa, joka sijaitsee teatterin Suuren ja Pienen näyttämön välissä.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi Kansallisteatterin peruskorjausta koskevan valituksen kesäkuussa 2021. Hallinto-oikeuden päätöksestä on jätetty valituslupahakemus korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut