Huippunopeus Helsingin vinttikoiraradalla voi olla jopa 70 km/h – kotona tyyli on täysin eri: "Huumorintajua tarvitaan välillä"

Äärimmäisen huumorintajuisia, kilttejä ja lempeitä, näin kuvailee vinttikoiria Helsingin Vinttikoirakerhon (HVK) varapuheenjohtaja Bea Andersson.

–  Etenkin tätä huumorintajua tarvitaan välillä vähän tavallista enemmän näiden kanssa.

Vinttikoira on yleisnimitys roturyhmille, joihin kuuluvat esimerkiksi afgaanin-, englannin-, italian- ja puolanvinttikoira, whippet, saluki ja etnankoira. Niillä on valtava vietti jahdata liikkuvaa kohdetta, ja sulava rakenne soveltuu mainiosti juoksemiseen. Luonteeltaan vinttikoirat ovat yleensä hyvin sosiaalisia.

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävällä HVK:lla on 450 jäsentä. Toiminnalle tarjoaa hienot puitteet Tuomarinkartanon vinttikoirakeskus, jonka juoksuradan pinta on luonnonnurmea. Ratajuoksun lisäksi koirien kanssa harrastetaan maastojuoksua sekä näyttelyitä.

Pentukoirat tutustuvat ratajuoksuun leikin kautta. Treeneissä herätellään aluksi saalistusviettiä käsin vedettävän vieheen avulla.

Puolen vuoden ikäisen italianvinttikoiransa Saimin kanssa treeneihin tullut Juha-Pekka Aaltonen kertoi heti ensimmäisen yrityksen onnistuneen hyvin.

– Alkuun vähän pelotti, miten se tulee ikinä takaisin, mutta koira pysyi vieheessä kiinni koko ajan. Nyt on täällä tykätty käydä, kun näkee vähän muitakin koiranomistajia ja koiria.

Yhdeksän kuukauden ikäinen italianvinttikoira Filo näytti muille mallia lähtemällä vieheen perään ja juoksentelemalla sitten iloisena aluetta ympäriinsä.

– Sitä kiinnostaa enemmän nämä koirakaverit täällä kuin tuo juokseminen, mutta hyvin se lähti silti vieheen perään. Silloin kun se juoksee tosi kovaa, se on omimmillaan. Tosi kiva, että tämmöisiä järjestetään, Filon omistaja Sofia Lindbäck kiittää.

Harjoituksen myötä nuori koira osaa lähteä kopista mantteli ja kuonokoppa päällä ja juosta vetolaitteen moottorin äänestä välittämättä.

Tuomarinkartanolla kisattiin viikonloppuna kolmen vinttikoirayhdistyksen ratamestaruuksista.

Lähtö kerrallaan koirat jahtasivat radan ympäri kiskoilla kulkevaa viehettä. Oman sarjansa finaalissa HVK:n Sari Salmisen whippet Nopurin Happy Pancake juoksi 350 metriä ajassa 22,08, mikä ylittää keskinopeuden 57 kilometriä tunnissa.

Bea Andersson sanoo, että vinttikoiran huippunopeus voi olla lähes 70 kilometriä tunnissa.

Eläinlääkäri tarkastaa jokaisen koiran kunnon ennen kisaa ja lähtöjen välissä. Omistajat kertovat yksimielisesti, että koiran terveys ja tyytyväisyys ovat etusijalla.

– Se koiran ilme, kun se katsoo sinua ja hymyilee, että näitkö mamma, miten hieno. Se ei tiedä, oliko se ensimmäinen vai viimeinen, se on vaan onnellinen, kun se pääsi juoksemaan, Bea Andersson ihastelee.

Harrastajat kuvailevat vinttikoiria veikeiksi lemmikeiksi. Ensin se on mukavuudenhaluinen sohvaperuna, mutta sitten se juoksee vieheen perässä niin kauan, että saa sen kiinni. Ruoka ja lelut ovat paras palkinto hyvin tehdystä työstä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut