Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yle: Kaivopuiston lentonäytöksen repivä melu voi olla lähes 115 desibeliä – tämä on ihmisen kipukynnys

Tänään Kaivopuistossa kello 16 alkavan lentonäytöksen melu saattaa olla kovimmillaan lähes 115 desibeliä, sanoo tapahtuman ympäristövastaava Pasi Koho Ylelle.

Erityisesti hävittäjät aiheuttavat tapahtuma-alueella repivää melua.

Melulaskelmissa on käytetty Kohon mukaan lain määräämiä 115 desibelin ja 140 desibelin raja-arvoja. Koho sanoo Ylelle, että nämä arvot eivät tule ylittymään.

115 desibelin rikkoutuminen on Kohon mukaan tavallista lentokentillä järjestetyissä näytöksissä. Kaivopuiston tapahtumassa hävittäjät lentävät kuitenkin huomattavasti kauempana yleisöstä.

Ihmisen kipukynnys on 125 desibeliä, kertoo Kuuloliitto. Esimerkiksi festareilla melu on yleensä 90-100 desibeliä. Tavallisen liikenteen melu on 70-85 desibeliä.

Kuuloliiton mukaan jo tunnin oleskelu 94 desibelin äänenpaineessa voi toistuvassa melualtistuksessa aiheuttaa kuulovaurion. 100 desibelissä turvallinen oleskeluaika on Kuuloliiton mukaan vain vartin mittainen.

Kaivopuiston lentonäytöksen järjestäjät suosittelevat katsojia ja lähialueella olevia suojaamaan kuulonsa. Lemmikkejä ei pidä tuoda tapahtuma-alueelle tai sen välittömään läheisyyteen. Tyyni sää saattaa kantaa esiintyvien koneiden äänet myös kauemmas kaupungille.

Tapahtumajärjestäjä seuraa äänen voimakkuutta seurataan kolmella eri mittauspisteellä.

Kaivopuiston lentonäytös jyrähtää tänään Helsingin taivaalla – katso aikataulu tästä 

Helsingin taivaalla jyrähtää elokuussa – neljä vuotta sitten paikalla oli jopa 130000 ihmistä