Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

12–15-vuotiaat voivat itse päättää, ottavatko koronarokotteen – THL vastaa kysymyksiin ensi viikolla yleisötilaisuudessa

Lasten ja nuorten koronarokotukset voivat alkaa ensi viikolla, mutta kukin kunta järjestää rokotukset parhaaksi katsomallaan tavalla. Asiasta tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

– Kunnat tiedottavat, milloin kaikkien 12–15-vuotiaiden rokotukset alkavat ja mistä rokotuksen voi saada. Periaatteessa rokotukset voidaan aloittaa heti maanantaina, mutta käytännön järjestelyt voivat toki viedä kunnissa hetken, sanoo tiedotteessa asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner THL:stä.

Moni kunta onkin jo ehtinyt perjantain aikana tiedottaa asiasta.

THL:n mukaan alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän on riittävällä ikä- ja kehitystasolla päättämään hoidostaan. Asia arvioidaan tapauskohtaisesti, sillä lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa. Näin toimitaan myös muiden rokotteiden kohdalla.

Jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että lapsi tai nuori ei ole kykenevä päättämään rokotuksesta, asiasta päättää huoltaja.

Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Koko väestön rokotustahti pysyy edelleen hyvänä.

Asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner, THL

12–15-vuotiaille tarjotaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Molemmat ovat mRNA-rokotteita ja niillä on ehdollinen myyntilupa tämänikäisten rokottamiseen.

– Comirnatya saapuu maahan lähiviikkoina noin 200 000 annosta enemmän kuin aiemmin oli tiedossa. Saapuvista määristä riittää rokotteita hyvin sekä 12–15-vuotiaille että tätä vanhemmille. Odotettavissa on, että koko väestön rokotustahti pysyy edelleen hyvänä, Anna Scherleitner sanoo tiedotteessa.

THL muistuttaa, että vaikka nuoret harvoin sairastavat koronataudin vakavan muodon, myös se on mahdollinen. Lisäksi nuoret voivat saada pitkittyneitä oireita ja jälkitauteja kuten aikuiset.

Tutkimusten mukaan mRNA-rokotteiden haittavaikutuksetkin ovat nuorilla samankaltaisia kuin vanhemmilla ikäryhmillä. Yleisimmät haitat olivat lieviä ja ohimeneviä, kuten pistoskohdan kipu ja punoitus, päänsärky ja kuume.

MRNA-rokotteilla on kuitenkin myös todettu erittäin harvinainen mutta vakava haittavaikutus, sydänlihaksen tai sydänpussin tulehdus. Näitä on tavattu erityisesti nuorilla miehillä 14 vuorokauden sisällä toisen rokoteannoksen saamisen jälkeen. Potilaat ovat toipuneet hyvin.

THL ja Fimea tutkivat parhaillaan, miten yleisiä nämä tulehdukset ovat rokotetuilla ja rokottamattomilla.

Nuorten koronarokotuksista voi kysyä suoraan THL:n asiantuntijoilta torstaina 12. elokuuta, kun THL järjestää aiheesta kaikille avoimen yleisötilaisuuden kello 17.30–18.30.

Paikalla tilaisuudessa ovat ylilääkäri Hanna Nohynek, johtava asiantuntija Mia Kontio ja asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner.

Kysymyksiä ei voi esittää itse tilaisuudessa, mutta niitä voi lähettää etukäteen THL:n sivuilla olevalla lomakkeella. Kaikkiin kysymyksiin ei taata vastausta, mutta ne otetaan huomioon, kun THL päivittää koronarokotustietoa kotisivuilleen. Viime kevään koronarokoteaiheisiin yleisötilaisuuksiin tuli tuhansia kysymyksiä.

Asiantuntijat vastaavat yleisimpiin koronarokotteita koskeviin kysymyksiin, mutta eivät voi ottaa kantaa kysymyksiin omasta tai läheisen terveydentilasta. Kysymyslomake sulkeutuu tunti ennen tilaisuuden alkua.