Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Harva yli 60-vuotias nainen testataan kohdunkaulasyövän varalta – Lakimuutos nostaisi seulonnan ikärajan 65 vuoteen

Suurin osa yli 60-vuotiaiden naisten kohdunkaulasyöpätesteistä tehdään naisille, joilla on matala sairastumisriski.

Riski sairastua iäkkäänä kohdunkaulasyöpään on suuri etenkin naisilla, jotka ovat saaneet aikaisemmin poikkeavia seulontatuloksia tai ovat osallistuneet epäsäännöllisesti seulontaan.

Heikommassa sosioekonomisessa asemassa olevien yli 60-vuotiaiden naisten testaus on maassamme huolestuttavan matalalla tasolla.

Suomessa on parhaillaan vireillä lakimuutos, joka nostaisi kohdunkaulasyövän seulonnan lakisääteisen yläikärajan 65 vuoteen. Tällä hetkellä seulonnan lopetusikä on 60 vuotta. Osa kunnista kuitenkin kutsuu vapaaehtoisesti organisoituun seulontaan myös 65 vuotta täyttäneitä naisia.

– Kohdunkaulasyövästä johtuvia kuolemia on eniten seulontaiän ohittaneilla naisilla. Suurin osa kuolemista johtuu syövistä, jotka todetaan viimeisen yleisen seulontakutsukierroksen jälkeen, tutkimusjohtaja Ahti Anttila sanoo Syöpäjärjestöjen tiedotteessa viitaten Suomen Syöpärekisterin tutkimukseen.

Siinä selvisi myös se, että myöhemmän iän kohdunkaulasyöpätestaus on yhteydessä aiempaan aktiiviseen seulontakäyttäytymiseen sekä aiempiin poikkeaviin testituloksiin. Testausaktiivisuutta lisää lisäksi korkea sosioekonominen asema ja korkea koulutustaso.

Sen sijaan heikommassa asemassa olevien vanhempien naisten testaus jää huolestuttavan matalalle tasolle.

– Kohdunkaulasyöpäseulonnan jatkuminen 65-vuotiaaksi asti on tehokas tapa nostaa testauksen peittävyyttä. Osallistuminen organisoituun seulontaan on ollut suurta niillä 65-vuotiailla naisilla, jotka tällä hetkellä kutsun saavat, tietää Syöpäjärjestöjen tutkija Natalie Keltto.

Suomen Syöpärekisterin tutkimus on julkaistu Gynaecologic Oncology -lehdessä. Tutkimus osoittaa, että kansainväliset suositukset kohdunkaulasyöpätestien kohdentamisesta yleisen seulontaiän jälkeen eivät vielä täyty Suomessa.