Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koululaiset toivovat autoilijoilta parempaa käyttäytymistä suojatiellä – keskitytään ajamiseen eikä kännykkään

Lasten viesti autoileville aikuisille on selvä. Koululaiset toivovat, että autoilijat antavat tietä suojatiellä, hiljentävät vauhtiaan ja ovat selkeitä tienylitystilanteissa.

Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi muistuttaa tiedotteessa, että lapset näkevät maailman eri tavalla kuin aikuiset. He vasta harjoittelevat liikenteessä kulkemista.

– Ratin takana on hyvä ymmärtää, että lapset tarvitsevat selkeitä signaaleja. Kun ajetaan koulujen lähistöllä tai alueilla, joissa on paljon suojateitä, otetaan vauhti pois ja unohdetaan kiire. Hidastetaan ja pysäytetään auto kokonaisuudessaan ennen suojatietä, Niemi opastaa autoilijoita.

Hän jatkaa, että jos tienylitystilanne on turvallinen, eivätkä muut kuljettajat aiheuta mahdollista riskiä, voi lapselle myös viittoa, että nyt on turvallista ylittää tie.

Liikenneturva tiedusteli koululaiskyselyssään viime kevään lopulla koululaisten toiveita, jotka liittyvät koulutiehen.

Lapset esittivät myös toiveen, että autoilijat eivät keskittyisi kännykkäänsä vaan ajamiseen. Jos kuljettaja keskittyy kännykkäänsä, hän ei ehkä huomaa lapsia esimerkiksi tienylitystilanteissa.

Hidastetaan ja pysäytetään auto ennen suojatietä.

Koululaisilta kysyttiin myös ikävistä tilanteista. Pyörällä kaatumisten ja liukastumisten lisäksi vastauksissa korostuivat läheltä piti -tilanteet tien ylityksissä ja risteyksissä. Myös tien antamattomuus suojatiellä on jäänyt mieleen.

– Kaasuttaminen suojatieltä, auton hivuttaminen lapsen ylittäessä tietä ja vaikkapa tööttääminen jäävät kaikki ikävinä asioina lapsen mieleen. Koulutie ei saa olla asia, jota lapsi pelkää, Niemi painottaa.

Liikenneturvan kyselyssä pyydettiin koululaisilta myös neuvoja tuleville ekaluokkalaisille.

– Katso aina, kun ylität suojatien; pysy valppaana liikenteessä; ei ole kiire; älä kiusaa tai töni ketään liikenteessä. Nämä ohjeet kelpaavat ekaluokkalaisten lisäksi myös meille aikuisille. Seurataan siis koululaisten neuvoja, Niemi kannustaa kaikkia tiellä liikkujia.