Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sattuma johdatti Sannan, 42, uuteen työpaikkaan Helsingin arvoalueelle – "Tästä tulee mieleen vanha Tukholma"

Yhteisö: Asukastilan uusi emäntä suunnittelee teatteriesityksiä.

Krunan Mestan emäntänä heinäkuun alussa aloittaneen teatteriohjaaja Sanna Paula Mäkelän, 42, tavoitteena on vahvistaa asukastilan asemaa Kruununhaan asukkaiden yhteisenä olohuoneena.

– Pyrin saamaan tätä sellaiseksi, että tämä on matalan kynnyksen paikka tulla, muutenkin kuin vain silloin, kun on jokin tilaisuus, neljä vuotta sitten Kruununhakaan muuttanut Mäkelä kertoo.

Asukastila Krunan Mesta on tärkeä osa yhteisöllisyyttä edistävän Kruununhaan asukasyhdistyksen toimintaa. Yhdistyksen jäsenet voivat varata Krunan Mestaa käyttöönsä. Tila sopii hyvin esimerkiksi lukupiirin järjestämiseen, ja sitä vuokrataan usein juhlatilaisuuksia, kuten ristiäisiä, syntymäpäiviä ja valmistujaisia varten.

Tilan hallinnoinnin ohella Krunan Mestan emäntä toimii aktiivisesti asukastilan kulttuurituottajana.

– Tulevana syksynä on tarkoitus, että aloitan täällä krunalaisille teatteritoimintaa. Tavoitteenani olisi omien ohjaus- ja teatteritöitteni lisäksi saada täällä pyörimään senioriteatteriryhmä. Uskon, että varsinkin korona-ajan jälkeen sille voisi olla aika paljon tilausta, Mäkelä kertoo.

Asukastilan emännäksi teatterin ohella musiikkialalla työskentelevä Mäkelä pääsi yhteensattuman kautta.

– Tarjosin toista pianoani remontin alta tänne. Sitten kävi ilmi, että täällä on jo sähköpiano, mutta siitä minulla jäi tänne yhteystiedot.

Kun asukasyhdistys pian sen jälkeen haki Kruununhaan tuntevaa moniosaajaa, joka pystyy hoitamaan sekä käytännöllisiä että tuotannollisia tehtäviä, paikka oli kuin räätälöity teatteri-ilmaisun ohjaajaksi kouluttautuneelle Mäkelälle. Hän on parhaillaan kirjoittamassa asukasyhdistyksen neljä kertaa vuodessa ilmestyvään Krunikka-lehteen juttua sata vuotta täyttävästä Elannon Näyttämöstä.

Oulusta kotoisin oleva Sanna Paula Mäkelä on löytänyt Kruununhaasta henkisen kotinsa. Hän huomasi jo aiemmin Käpylässä, Kalliossa ja Hermannissa asuessaan, että etenkin vanhemmilla kaupunginosilla on oma persoonansa ja tunnelmansa. Kruununhakaan hän ihastui heti ensimmäisenä opiskeluvuonnaan, kun koulun toisella näyttämöllä tuli vietettyä paljon aikaa.

– Muistan, että tämä oli joulun aikaan aivan taianomainen. Tästä tuli mieleen vanha Tukholma, koska täällä oli paljon jouluvaloja, kapeat kadut ja pikkuputiikkeja.

Mäkelä näkee Kruununhaan edelleen omana kylänään, jossa kulttuurihistoria kulkee kaikkialla mukana. Esimerkiksi seinissä olevat muistolaatat kertovat, kuka kulttuurivaikuttaja talossa on asunut, Lönnrotista ja Runebergista Sibeliukseen.

Entisessä antiikkiliikkeessä toimiva Krunan Mesta on tila historiallisessa jatkumossa, josta Kruununhaan asukkaat tekevät itsensä näköisen jokaisena päivänä. Asukastilan kymmenvuotisjuhlat pidetään lauantaina 18. syyskuuta.