Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Legendaariselle Hietsun kirpputorille kovaa kritiikkiä – Katariina huomasi tänä kesänä ikävän ilmiön: "Kyselevät Marimekkoa sekä Iittalaa"

Kirpputori: Hietsun kirpparilla oli viime viikolla vain kourallinen myyjiä. Myyjän mukaan kaupunki on unohtanut kirpputorin.

Hietalahden kirpputorialueella näky on erikoinen. Myyntipöytien välissä on paljon tyhjiä myyntiruutuja. Paikalla on vain noin parikymmentä myyjää.

Yksi syy lähes tyhjään kirpparialueeseen on se, että myyntipöytien määrä on koronan vuoksi rajoitettu 127:stä 44:ään. Toinen on se, että myyjiä ei vaan yksinkertaisesti ole.

Kolmatta kertaa tänä kesänä myymään tulleen Mimmin mukaan kaupungin tiedottaminen on ylipäätään ollut puutteellista.

– Info on ollut huonoa. Kaupunki on jättänyt tämän paikan aivan heitteille. Täällä on käynyt ihmiskato. Eiväthän ihmiset edes tiedä, että täällä on mitään kirpparia, kun siitä ei tiedoteta.

Mimmin myyntipöydältä metallista tarjoiluastiaa katseleva Ritva Leino on tullut niinikään kolmatta kertaa kirpparille tänä kesänä ja on innoissaan sen avautumisesta, sillä kesän ensimmäinen myyntipäivä oli vasta kesäkuun lopussa. Viime vuonna kirpparipäiviä oli loppukesästä vain muutama.

– Olin heinäkuussa menossa rokotukseen, kun huomasin, että kirppari oli auennut. Olin aivan innoissani. Asun Skattalla ja tämä tekee kivan lenkin, kun tulee tänne.

Kaupunki on jättänyt tämän paikan aivan heitteille.

Leinon mukaan kirpparilla on myös iso sosiaalinen merkitys. Torilla tunnelma on hyvä ja ihmiset jäävät helposti juttelemaan keskenään.

Hiljaisten aikojen nimeen puhuu myös länsimäkeläinen Tarmo Seppänen, jolle myyntikerta on myös kesän kolmas.

– Kun tulin tänne ensimmäisen kerran kaksi viikkoa sitten, täällä oli viisi myyjää, viimeksi kahdeksan. Nyt on vähän jo vilkastunut, mutta ei täällä hirveästi ihmisiä ole. Viikonloput ovat loppuunmyytyjä. Vielä kaksi vuotta sitten tämä oli aina täynnä.

Kirpputoria hallinnoivan Tukkutorin tiimipäällikkö Merja Sorakari ottaa kritiikin vastaan kaupungin huonosta tiedottamisesta, mutta toteaa, että asiasta on infottu käytettävissä olevin keinoin. Tietoa aukioloista on ollut kaupungin nettisivuilla ja Tukkutorin Facebook-sivuilla.

– Meillä ei oikeastaan ole tiedotuskanavia kuin kaupunki itse. Ei kaupunki lähde ostamaan esimerkiksi mainostilaa ja tiedottamaan asiasta.

Sorakari vahvistaa, että viikolla tilaa on ollut hyvinkin, mutta viikonloput ovat olleet kuta kuinkin täysiä. Sorakari uskoo, että Hietsun kirpparin suosiota laskee monet pop up -kirpputorit, joissa myyntipaikat ovat ilmaisia.

Hietsuun tulleet siskokset Katariina Risla ja Suvi Salmi ovat myyntipuuhissa tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Rislan mukaan myynti on sujunut rauhallisesti. Yksi asiakasryhmä puuttuu selkeästi.

– Turistit puuttuvat. Kiinalaisia ja japanilaisia ei ole ollenkaan.

Risla sanoo huomanneensa tänä vuonna kirpparilla oudon ilmiön.

– Ammattikauppiaat tulevat heti aamusta ja kyselevät Marimekkoa sekä Iittalaa ja myyvät ne sitten edelleen eteenpäin. On ikävää, että täällä ei osteta omaan tarpeeseen, kuten kirpparilla kuuluisi. Se latistaa fiilistä.

Vieressä seisova nainen kertoo asuvansa torin läheisyydessä ja huomanneensa vastaavanlaisen ilmiön. Myös uuden tavaran myyjiä on ollut, vaikka ei saisi.

– Me asukkaat kyllä tiedämme mitä tämä on kun asumme tässä lähellä.

Koronasta johtuen varauksia voi tehdä ainoastaan netin kautta. Sekin on kirvoittanut keskustelua siitä, että kuka tahansa voi varata pöydän vaikka päivittäin.

– Tämä siksi jotta henkilökuntamme suojataan lähikontakteilta ja rahan käsittelyltä, toteaa Sorakari. ja jatkaa, että Tukkutori pyrkii puuttumaan trokaamiseen.

– Hallivalvojien pitäisi puuttua asiaan ja poistaa trokarit aina kun näkevät. Mutta emmehän me läheskään aina voi mennä varmuudella sanomaan, että mistä tavara on hankittu. Myöskään feikkiä tai uutta tavaraa ei saa myydä.

"Haluamme tehdä Hietsun hallista todellisen ravintolakeitaan" – torille sauna ja 280-paikkainen terassi