Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vuosaaren uusi lukio on harvinaisuus Helsingissä – Ida, 19: "Tästä koulusta olen nähnyt jopa enneunia"

Opiskelu: Vuosaareen valmistui uusi lukio – se on Helsingissä harvinaista.

Tänään keskiviikkona Tom Chydenius, 17, Julia Korhonen, 18, Ida Kaukamo, 19, ja Miriam Holappa, 19, aloittavat Vuosaaressa lukuvuotensa satojen muiden lukiolaisten tavoin uudessa opinahjossa.

Vuosaaren lukion tuliterä uudisrakennus on Helsingissä harvinaisuus. Se on ensimmäinen kokonaan uusi lukio vuosikausiin. Elinkaarimallilla rakennetun koulun hinta on kaikkiaan noin 20-25 miljoonaa euroa.

Vanha, jo vuonna 1976 valmistunut koulu aiotaan purkaa tarpeettomana.

Teknologia- ja musiikkipainotteinen lukio pitää nyt sisällään monia uusia toimintoja, joista ei entisessä koulussa voinut kuin haaveilla.

Opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta ovat päässeet vaikuttamaan siihen, millainen uudesta koulusta tehtiin.

Tuloksena oli koulurakennus, jossa on muun muassa liikunta-, teknologia- ja tapahtumapihat, muunneltava näyttämö, bänditilat ja äänitysstudio. Alimmassa kerroksessa sijaitsevat robotiikka- ja 3D-tulostustilat.

Osa opiskelijoista pääsi kurkistamaan ensimmäisen kerran uuden koulunsa uumeniin viime perjantaina.

Neljän opiskelijan testiryhmä oli näkemästään vaikuttunut.

– Ihanan valoisat tilat! Nyt on ensimmäinen kerta, kun oikeasti odotan pääseväni kesän jälkeen takaisin kouluun.

– Itse asiassa olen jopa nähnyt enneunia uudesta koulusta. Unessa koulussa oli pitkiä, avaria käytäviä. Samantapaisia kuin täällä oikeastikin on, Ida Kaukamo naurahtaa.

– Kyllä tämä on aivan täyden kympin arvoinen koulu. Musiikkitilat ja studio ovat mahtavia. Kerrankin on kunnolla tilaa, Tom Chydenius arvioi.

– Sisätiloissa oleva valo on puhdasta, ei mitään kellertävää. Liikuntasaliin on panostettu erityisen paljon, Julia Korhonen arvioi.

– Koko koulu näyttää mukavan käytännölliseltä, Miriam Holappa myöntää.

Opiskelijat antoivat pyynnöstä kouluarvosanat uudelle lukiolleen. Keskiarvoksi muodostui komeasti 9,4.

Vastaava apulaisrehtori ja erityisopettaja Emma Pihkala pitää hyvänä sitä, että uudesta koulusta on tehty laajasti muunneltavissa oleva.

– Erilaiset työtavat ovat nyt mahdollisia. Joku voi tarvita esimerkiksi muita enemmän hiljaista työtilaa ja joku toinen taas haluaa vaikkapa seistä oppituntien aikana.

– Kaikesta huomaa, että tilojen suunnittelijat ovat todella halunneet arvostaa koulutyötä.

Myös vastaava rehtori Pekka Lepistö pitää uutta koulua enemmän kuin tervetulleena.

– Vanha lukiorakennus oli oman aikansa tuote. Jään kaipaamaan oikeastaan vain siihen liittyviä hyviä muistoja, Lepistö tunnustaa.

– Uskon, että uusi koulu kiinnostaa opiskelijoita Vuosaaren ulkopuolellakin. Viime viikollakin minulle soitti kymmenkunta opiskelijaa, jotka olisivat halukkaita siirtymään meidän kouluumme.

Vuosaaren lukiossa on nyt kuutisensataa opiskelijaa, mutta määrä kasvaa parin vuoden kuluessa noin yhdeksäänsataan.

Valtaosa Helsingin kouluista aloittaa tänään lukuvuoden vanhoissa, tutuissa tiloissa. Yksi näistä on Maunulan yhteiskoulu.

Yhteiskoulun päärakennus on valmistunut jo vuonna 1958 ja koulua on vuosien mittaan laajennettu kahdella sivurakennuksella.

– Uusi koulurakennus on tietenkin aina uusi, mutta kyllä vanhakin koulu voi olla viihtyisä, kertoo Maunulan yhteiskoulun rehtori Maija Vanhanen.

– Meillä on ollut aina se periaate, että koulussa korjataan heti pienetkin viat, jotta vältytään sitten myöhemmin suurilta remonteilta.

Urheilevan lukiolaisen ei tarvitse pian enää poistua Vallilan kampukselta – ensi syksynä valmistuvissa opiskelija-asunnoissa piilee myös erikoisuus

Yo-järjestelmään hakkeroitunut Eemil, 17, sai työpaikan isosta firmasta – löysi tietoturvasta heti puutteita: "Yllättävän helppoa"