Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tiina, 53, halusi rahat takaisin We Will Rock You -musikaalista – kuukausien jälkeen tullut viesti löi ällikällä: "Minulla on 180 euroa sisällä!"

Lipunvälitysyritys Lippupiste kertoo palauttaneensa korona-aikana rahoja noin 150 000 asiakkaalle. Toimitusjohtaja Ari Palhamon mukaan palautukset ovat sujuneet kuluneen vuoden aikana muutamissa viikoissa.

Helsingin Uutisiin yhteyttä ottanut Tiina, 53, ihmettelee, miksi hän on joutunut odottamaan lippurahojaan kuitenkin selvästi tavallista pidempään.

Tammikuussa 2020 Tiina osti kaksi lippua Messukeskuksen toukokuiseen Queen-musikaali We Will Rock You:n näytökseen. Alkuperäinen näytös siirrettiin koronapandemian vuoksi kesäkuulle 2021. – Kun viime huhtikuussa ilmoitettiin, että esitys jälleen siirtyy, niin halusin rahat lipuista takaisin, Vantaalla asuva Tiina kertoo.

Lippupisteen mukaan asian piti hoitua yksinkertaisesti nettilomakkeen täyttämisellä.  Kun rahoja ei ollut kuitenkaan kesäkuuhun mennessä palautettu, Tiina alkoi kysellä asiaa Lippupisteen asiakaspalvelusta.

– Kesäkuussa asiakaspalvelija kertoi ruuhkasta ja lupasi soittaa minulle myöhemmin. Hän ei kuitenkaan soittanut.

Elokuun ensimmäisenä päivänä Tiina sai yllättäen tekstiviestin, jossa esitykseen tulijoita ohjeistettiin turvallisuusjärjestelyistä.

–  Minulla ei ole kuitenkaan lippuja elokuun esitykseen, koska pyysin rahojen palautusta.

Seuraavana päivänä Tiina soitti uudestaan Lippupisteeseen.

– Sain kuulla, että hakemus on tullut, mutta sitä ei voida ottaa käsittelyyn. Minulle sanottiin ystävällisesti että rahoja on kielletty palauttamasta, koska ne on tilitetty eteenpäin järjestäjälle. Minulla oli siellä lippurahaa sisällä lähes 180 eurolla.

Tiina sai ohjeen ottaa yhteyttä musikaalin järjestäjään.

– Minulle luvattiin järjestäjän nimi ja yhteystiedot sähköpostiini. En ole niitä vieläkään saanut, joten en ole voinut olla järjestäjään yhteydessä.

Ari Palhamo pahoittelee, jos Lippupiste ole pystynyt palauttamaan Tiinan lippurahoja viime keväänä.

– Jonkinlainen katkos on sattunut ja joku on kämmännyt. Kaikki palautusta hakeneet ovat sen aina saaneet joko meiltä tai vastuulliselta tapahtumanjärjestäjältä.

Palhamo sanoo, että Lippupiste ei voi palauttaa rahoja, jos ne on tilitetty jo eteenpäin tapahtuman järjestäjälle. Näin on käynyt muun muassa We Will Rock Youn kohdalla.

– Tällöin pyyntö palautuksesta esitetään tapahtuman järjestäjälle.

Miksi Tiinalle vastattiin, että tapahtumanjärjestäjä on kieltänyt rahojen palautuksen? Palhamo vastaa, että alkukesällä Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvitti, sovelletaanko viranomaisten päätöksestä johtuvaan tapahtuman siirtämisen niin sanottua "force majeure" -periaatetta.

– Tuolloin oli hetken aikaa epäselvää, palautetaanko rahoja. Kilpailu- ja kuluttajaviraston linjaus oli, että palautetaan.

We Will Rock You -musikaalin tuottaja Johan Storgård sanoo, että lippurahojen palauttamisen kanssa on ollut paljon haasteita.

– Olemme tehneet parhaamme. Kuluttajaviranomaisten kanssa selvitimme, mikä on oikein. Siinä meni kauan aikaa. Kesäkuussa tuli päätös, että maksamme rahat takaisin, jos vaihto toiseen päivään ei onnistu.

Storgård sanoi viime viikolla, että lippuja on myyty yhteensä 32 000. Hänen mukaansa vain kaksi prosenttia on halunnut rahansa takaisin, vaikka esitysajankohtaa on siirretty.

– Rahojen palautuksessa on nyt ruuhkaa. Pyytäisin ihmisiltä kärsivällisyyttä. Kaikki palautusta hakeneet tulevat saamaan rahat takaisin. Ihmisiä ottaa päähän. Tajuan täysin. Meitäkin on ottanut uskomattomasti päähän. Toivoisin kuitenkin, että jollain tavalla ymmärrettäisiin myös tapahtumatoimijoita.

Queen-yhtyeen suosituimpien kappaleiden ja sanoitusten ympärille rakentuvan We Will Rock You:n ensi-ilta oli perjantaina 6. elokuuta Helsingin jäähallissa. Rooleissa nähdään muun muassa Nina Tapio, Jussu Pöyhönen ja Saara Aalto.

Jäähallissa on tilaa on noin 3500 katsojalle, mutta koronarajoitusten vuoksi sisälle voidaan ottaa 1800 ihmistä.

– Joka toinen tuoli on käytössä. Jos ihmiset haluavat enemmän turvaväliä, niin heille tulee olemaan siihen mahdollisuus. Kaikille on tilaa, Storgård kertoo.