Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vakavia sähköpotkulautaturmia reilusti yli 100 – lääkärit kertovat karuista vammoista: "Tälläkin hetkellä muutama potilas on hoidettavana aivovamman ja murtumien takia"

Onnettomuudet: Uutiset loukkaantumisista eivät ole vähentäneet turmia niin paljon kuin lääkärit olivat toivoneet.

Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla on sattunut tänä kesänä jo reilusti yli sata vakavaa sähköpotkulautaonnettomuutta.

Turmien määrä ei ole lääkäreiden mukaan vähentynyt toivotulla tavalla, vaikka potkulautoja vuokraavat yritykset ovat laskeneet lautojen enimmäisnopeutta ja vammoista on uutisoitu laajasti.

Valtaosa potkulautaturmista tapahtuu edelleen viikonloppuisin Helsingissä. Uhreina on usein nuoria aikuisia, jotka ovat saaneet muun muassa aivo- ja kasvovammoja.

Myös ylä- ja alaraajavammat ovat tyypillisiä.

– Tyypillisiin vammoihin kuuluu kasvo- ja hammasvammoja, aivojen vammoja sekä ylä- ja alaraajojen vammoja. Vammat vaativat usein leikkaushoitoa. Tälläkin hetkellä meillä on muutama potilas hoidettavana aivovamman ja murtumien takia, sanoo tukielinkirurgian päivystysalueen ylilääkäri Kaisa Virtanen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus).

Virtanen työskentelee Töölön sairaalassa, jossa hoidetaan kaikkein vakavimmin potkulautaturmissa loukkaantuneet potilaat. Alkuvuoden aikana Töölössä on hoidettu jo 118 vakavasti loukkaantunutta potkulautailijaa.

Keskimäärin vakavia tapauksia on tullut hoitoon kesällä yksi päivää kohden.

– Onnettomuudet keskittyvät kuitenkin tyypillisesti viikonloppuöihin, Virtanen sanoo.

Hus tiedotti sähköpotkulautaonnettomuuksista kesäkuun lopussa. Tuolloin Hus kertoi, että pelkästään Meilahden yhteispäivystyksessä, joka toimii Haartmanin sairaalassa Helsingissä, oli hoidettu 21. kesäkuuta mennessä 143 sähköpotkulautaonnettomuudessa loukkaantunutta.

Haartmanissa hoidetaan lieviä vammoja, ja vakavasti loukkaantuneet kuljetetaan sieltä jatkohoitoon Töölöön.

Osastonylilääkäri Arja Kobylin kertoo, että potkulautaturmissa loukkaantuneiden määrä on pienentynyt jokin verran alkukesän luvuista, mutta määrät ovat yhä isoja myös Haartmanin päivystysvastaanotolla.

– Pientä laskua on ollut, mutta ei niin paljon kuin olisimme toivoneet. Hoidettavaksi tulee muun muassa solisluiden murtumia ja kipsausta vaativia vammoja. Myös kasvovammat ovat tyypillisiä, sillä potilas on usein lyönyt kasvot asfalttiin, Kobylin sanoo.

Sähköpotkulautaturmat keskittyvät Helsinkiin, jossa vuokrattavia lautoja on paljon tarjolla ja yöelämä on vilkasta.

Lautoja tuli vuokrattavaksi tänä kesänä myös Vantaan Tikkurilaan, mutta Vantaalla niistä ei ole aiheutunut sellaista onnettomuussumaa kuin Helsingissä, sanoo ylilääkäri Mikko Holmberg Peijaksen sairaalasta.

– Sähköpotkulautoihin liittyneet, päivystyshoitoa vaativat vammat eivät ole Peijaksessa määrällisesti Helsingin tasoa. Riskit toki ovat yhtäläiset, mikäli sähköpotkulaudoilla kuljetaan varomattomasti tai päihtyneenä, Holmberg sanoo.

Arja Kobylin ja Kaisa Virtanen kertovat, että sähköpotkulautaturmista on määrä koota raportti kesän lopuksi. Toistaiseksi on vaikea arvioida, kuinka suuret vahingot turmista yhteiskunnalle syntyy.

– Mutta kyllä siitä kuluja tulee. Hoitotoimien lisäksi tulee pitkiä sairauspoissaoloja, Kobylin sanoo.

Myös potilaille itselleen vammat voivat aiheuttaa pitkäaikaista haittaa.

– Aivoihin kohdistuvilla vammoilla voi tulla myös kognitiivisia seurauksia, Virtanen muistuttaa.

Kuolemaan johtaneita potkulautaturmia ei ole Helsingin sairaaloissa tiedossa, sanoo ylilääkäri Kaisa Virtanen. Ainoa kuolemaan johtanut turma on tiedossa Turussa, jossa potkulaudalla ajanut nuori nainen kuoli linja-auton törmättyä häneen kaupungin keskustassa.

Poliisi kertoi tiistaina, että linja-auton kuljettajaa epäillään Turussa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.