Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Sekaduunari" Larri Helminen, 67, on puurtanut Mellunkylän eteen valtavasti – Helsingin kaupunki muisti miestä kultamitalilla

Yhteistyöllä saa Helsingissä paljon aikaan. Tämän tietää Vesalassa asuva Larri Helminen, 67, joka on reilut parikymmentä vuotta uurastanut koko Mellunkylän yhteishengen ja viihtyvyyden puolesta.

Helminen on vuosien varrella koonnut verkoston, joka on luonut itäiseen Helsinkiin valtavan määrän erilaisia tapahtumia ja väriä katukuvaan.

Helmisen työ pitkän linjan verkostoitujana on huomattu muuallakin: Helsinki-päivänä kesäkuussa kaupunki palkitsi hänet kultaisella Helsinki-mitalilla.

Helminen itse suhtautuu kunnianosoitukseen vaatimattomasti.

– Hämilläni olen tällaisesta huomiosta. Pitää silti muistaa, että ei tämä kaupunginosatyö ole mikään yhden miehen show, vaan tässä on vuosikymmenten ajan ollut takana satojen ihmisten työpanos.

– Minä olen vain tällainen verkoston sekaduunari, Helminen muistuttaa.

Vielä 2000-luvun alussa Mellunkylässä ei ollut oikeastaan juurikaan tapahtumia ja yhteishengenkin kanssa oli niin ja näin. Nuoret valittivat, kun heillä ei ollut mitään tekemistä, Helminen muistelee.

– Muutama kaupunginosaseura kyllä yritti saada eloa tänne, mutta ne toimivat toisistaan aika erillään.

Muutos käynnistyi vuonna 2003, jolloin järjestettiin ensimmäinen Kontufestari.

– Sen jälkeen pidettiin useita pieniä tapahtumia, joissa ihmiset tapasivat luontevasti toisiaan, Helminen kertoo.

– On paljon helpompaa toimia yhdessä, kun tekijöiden kasvot ovat jo tuttuja.

Muutamassa vuodessa alueelle saatiin muun muassa Helsinki-päivän OstariFestari, avattiin Kontupiste ja aloitettiin julkaista Mellunkylä-lehteä.

Vetoa ja voimaa Mellunkylään -hanke toi itään entisestäänkin puhtia.

Helminen toivoisi, että myös naapurikaupunginosat ryhtyisivät tekemään yhteistyötä Mellunkylän kanssa.

– Esimerkiksi Myllypuro ja Jakomäki voisivat olla luontevia yhteistyösuuntia.

Viestiä eloisasta Mellunkylästä on viety myös alueen ulkopuolelle.

– Kyllä kaupungin päättäjät ovat halukkaita kuulemaan, millaisia kehittämistoiveita meillä on.

– Parhaimmillaan Mellunkylässä on ollut puolenkymmentä valtuutettua ja se on tietenkin hienoa. Aito paikallistuntemus on tärkeää, jos alueen asioita halutaan hoitaa hyvin.

Helminen nostaa esiin Kontulan ostarin tulevan jättiuudistuksen.

– Siitä voidaan olla montaa mieltä. Toiset haluavat purkaa koko vanhan ostarin kuten Myllypurossa tehtiin. Toiset taas kantavat huolta Kontulan hengen säilymisestä.

– Kontulassa on säilynyt rento, välitön elämänmeno. Ei tätä suotta kutsuta esimerkiksi idän Berliiniksi tai idän Italiaksi, Helminen myhäilee.