Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Rokotukset kouluissa alkavat – Malmin rokotuspisteellä oli viikolla ruuhkaa –  Harri, 13: "Alusta alkaen oli aika selvä, että otan sen"

Nuorten eli 12–15-vuotiaiden koronarokotukset kouluissa alkavat tänään torstaina. Ajan varaaminen neljälle rokotuspisteelle alkoi jo aiemmin eli maanantaina.

Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen sanoo, että rokotuksia tehdään vaiheittain.

– Varaudumme rokotuksiin niin, että koko ikäryhmälle tietenkin riittää. Rokotteiden määrät katsotaan yhdessä Hus Apteekin kanssa. Emme kuitenkaan saa rokotettua koko ikäryhmää yhdellä kertaa.

Rokotteiden varaaminen sähköisesti alkoi maanantaina. Johtava ylilääkäri Timo Carpén toteaa, että ajanvaraus rokotuspisteille on ollut ilahduttavan vilkasta.

– Ilman muuta toivomme, että mahdollisimman moni ottaisi rokotuksen tässä pandemiatilanteessa.

Rokotuspisteitä on Helsingissä neljä ja ne sijaitsevat Jätkäsaaressa, Malmilla, Messukeskuksessa ja Myllypurossa.

Malmin rokotuspisteen parkkipaikalla Stadin ammattioppilaitosta vastapäätä oli viikolla ruuhkaa. Paikalla oli myös paljon nuoria vanhempineen, kuten Marjaniemessä asuvat Carla,15, ja äitinsä Johanna Rantakari. Carlalle rokotteen ottaminen oli itsestäänselvyys.

– Carla on odottanut rokotetta jo monta kuukautta. Hänen isänsä asuu Dubaissa. Tämä helpottaa myös matkustamista, vaikka negatiivisella todistuksellakin on voinut jo matkustaa, äiti toteaa.

Johanna Rantakarin mukaan lasten rokotusten olisi pitänyt alkaa aikaa sitten, samoihin aikoihin aikuisten kanssa.

– Äitini sairastaa syöpää ja toki haluamme myös häntäkin tavata. Olemme rokotteen suhteen oikein positiivisella mielellä.

Myös pakilalainen Harri Kallio, 13, oli rokotteen ottamisen kannalla. Kaveripiirissä osa on pohtinut rokoteasiaa.

– Kyllä se alusta alkaen oli aika selvä, että otan sen.

Isä Tuomo Kallio muistuttaa vieressä, että asiasta käytiin tosin kotona keskustelu ennen rokotteen ottamista.

– Niin kysyithän sinä sekä äidiltä että isältä rokotteesta. Kyllä me keskustelimme asiasta.

Harri Kallio sanoo pohtineensa muun muassa rokotteen haittavaikutuksia, kuten sitä, tuleeko esimerkiksi käsi tai jokin muu paikka kipeäksi.

Nuoret saavat itse päättää, ottavatko he rokotteen vai eivät. Yksi keskustelua herättänyt asia onkin ollut, onko nuori kykeneväinen itse päättämään rokotteen ottamisesta.

– Vanhemmat ovat siinä mielessä tässä avainasemassa, että jos vanhemmat sanovat olevansa eri mieltä kuin nuori, terveydenhuollon ammattilaisten kanssa arvioidaan tilanne. Mitään ristiriitoja ei tähän mennessä ole ollut, Turpeinen sanoo.

Myös Carpén korostaa, että nuoren suostumus on tärkeä.

– Suostumusasia on hyvin tärkeä ja olennainen osa rokottamista. Epäselvässä tai epävarmassa tilanteessa on aina mahdollista jäädä miettimään asiaa rauhassa. Rokotteen saa myöhemminkin.

Nuorten on mahdollista saada rokote joko koulussa tai rokotuspisteillä. Jos ensimmäisen rokotuksen on käynyt ottamassa rokotuspisteellä, myös tehosterokotus annetaan siellä.

Kouluissa torstaina alkavia rokotuksia tekee pääasiassa kouluja kiertävä liikkuva mobiilitiimi.

–Tiimejä on käytetty onnistuneesti jo esimerkiksi vanhusten rokotuksissa. Niitä tarvitaan kouluihin avuksi, koska yksi terveydenhoitaja hoitaa tavallisesti useita kouluja, Turpeinen jatkaa.

Tähän mennessä noin 450 000 helsinkiläistä on käynyt ensimmäisessä rokotuksessa. Toisen rokotteen on saanut yli 240 000.

Malmin rokotuspisteellä viikolla asioinut Essi Harjunmaa, 14, oli myös rokotuksen ottamisen puolella.

– Se on hyvä asia. Onneksi isoja haittavaikutuksia ei ole ollut.

Myös isä Ismo Harjunmaa on samoilla linjoilla.

– Suomessa rokotuksen ovat turvallisia. En näe niissä suurta riskiä.

Rokotusajan voi varata verkossa osoitteessa koronarokotusaika.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300 (arkisin kello 8–18).