Raideliikenne: Esityksen mukaan Vantaa tulisi mukaan, kun HKL yhtiöitettäisiin seudulliseksi raideliikenneyhtiöksi. Espoo ei tällä tietoa osallistuisi.
Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen (HKL) yhtiöittämisesitys etenee poliittisessa päätöksenteossa. Käytännössä kyse on uuden seudullisen raideyhtiön perustamista, johon tulisi osakkaaksi myös Vantaa.
HKL:n johtokunta käsitteli laajaa pakettia keskiviikkona jättäen esityksen pöydälle.
Johtokunnan puheenjohtaja Minna Salminen (sd.) sanoo, että esitykseen pureudutaan useassa perättäisessä kokouksessa.
Seuraavan kerran asia on esillä jo perjantaina.
– Yhtiöittäminen herättää paljon kysymyksiä esimerkiksi henkilöstön asemasta sekä päätöksenteon avoimuudesta. Perjantaina kuulemme henkilöstön edustajia. Arvioisin, että käsittely vie ainakin ensi viikon ja mahdollisesti myös sitä seuraavan viikon, sanoo HKL:n johtokunnan uutena puheenjohtajana aloittanut Salminen.
Salmista esityksessä askarruttavat etenkin päätöksenteon avoimuus ja henkilöstökysymykset.
– Haluamme tietää esimerkiksi, voidaanko päätöksenteossa jatkossakin noudattaa julkisuuslakia, jos osakeyhtiöön päädytään. Oma näkemykseni on myös, että henkilöstön työehdoista ei voida tinkiä, valittiinpa mikä malli tahansa.
Esitykseen kuuluu, että metroliikenne jäisi alkuvaiheessa uuden yhtiön ulkopuolelle ja liitettäisiin yhtiöön myöhemmin.
Helsingin kaupungin lisäksi yhtiön omistajaksi tulisi pienellä osuudella Vantaan kaupunki, joka kaavailee uuden raitiotien rakentamista.
Vantaan eläköityvä apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä sanoi viime helmikuussa, että seudullinen raideliikenneyhtiö olisi taloudellisesti järkevin ratkaisu.
Vantaalla valtuuston on ollut määrä päättää raitiotiestä 2023. Päätös ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettu, sillä kesän kuntavaaleissa uuteen valtuustoon nousi tukku raitiotietä vastustavia poliitikkoja.
Espoo ei ole ollut halukas lähtemään uuteen raideliikenneyhtiöön mukaan. Minna Salminen sanoo, että hän haluaisi kuitenkin kuulla espoolaispäättäjien näkemykset vielä tuoreeltaan.
– Espoossakin tuli kuntavaaleissa uusia päättäjiä, Salminen sanoo.
Työntekijät ovat arvostelleet HKL:n yhtiöittämistä sekä suoraan päättäjille suunnatuissa viesteissä että sosiaalisessa mediassa.
Ylen uutisten mukaan liikelaitoksen noin 1 200 työntekijästä puolet allekirjoitti adressin, joka kyseenalaistaa yhtiöittämissuunnitelmat.
Instagram-palvelusta löytyvä paatepysakkiratikka_metro-tili vaatii puolestaan "stoppia" yhtiöittämiselle. Ratikkakuljettajien ylläpitämällä tilillä on tietoiskuja, meemejä ja kapitalismikritiikkiä sekä noin 1 550 seuraajaa.
Mikäli HKL:n johtokunta tekee myönteisen päätöksen yhtiöittämisestä, etenee asia Vantaan ja Helsingin päättäjille.
Uuden yhtiön olisi pohjaesityksen mukaan tarkoitus aloittaa toimintansa tammikuussa ensi vuonna.