Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huippusuositun frisbeegolf-radan vesiesteestä tuli yllättävä ongelma Helsingissä – näin kiusallinen tilanne aiotaan korjata

Frisbeegolf: Kivikon suositulle radalle suunnitellaan perusparannusta.

Kivikon frisbeegolfrata lähtee lammelta, nousee mäelle ja laskeutuu sieltä alas. Puistomaisilla avoväylillä kiekot etsivät koria tuulessa, ja metsässä puut muodostavat lentoradalle luonnollisia esteitä.

Aurinkoisena elokuun päivänä tehty haastattelukierros antoi mainion kuvan Kivikon 18-väyläisen radan suosion syistä. Pelaajien ikäjakauma painottui 20 ja 35 ikävuoden välille ja asuinpaikka alle kymmenen kilometrin säteelle Itä- ja Koillis-Helsingissä. Jonne Sandqvist, 20, oli tullut Kivikosta, ihan frisbeenheiton päästä.

– Tämä on kyllä ihan suosikkiratoja, Helsingissä ehkä lemppari. Sitten Tali ja Siltamäki on tietty jees, mutta onhan tämä kotirata.

Kivikon radan pituus on reilut 1,5 kilometriä ja ihannetulos 56. Kokeneet pelaajat sanovat rataa aika helpoksi, monet äskettäin aloittaneet vähän haastavammaksi. Frisbeegolfia jo 13 vuoden ajan harrastanut Mika Aho, 39, kertoo Helsingin ratojen tulleen tutuiksi.

– Tämä on sellainen keskivertorata, suhteellisen helppo, mutta aika aloittelijaystävällinen kuitenkin. Ykkönen on ehkä haastavin näistä väylistä, missä pitää eniten varoa sitä, hävittääkö kiekkoa lampeen. Tykkään vähän haasteista.

Toivotaan, että Vuosaareen suunniteltu kenttä vähentäisi painetta Kivikossa.

Vuonna 2012 perustetusta Kivikon frisbeegolfradasta nousee pelaajien haastatteluissa esille kaksi parannuskohdetta: siirtymät väylien välillä on merkitty epäselvästi ja väylä 2 ruuhkautuu, kun moni aloitteleva pelaaja jättää väylän 1 vesiesteen takia väliin. On tavallista, että lampeen päätynyttä kiekkoa joudutaan hakemaan pois kahlaten.

Kivikon radan suunnitellut Kari Vesala kertoo lajin suosion kasvaneen niin räjähdysmäisesti, että ruuhkautumista ei osattu suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon.

Radan toiminnasta vastaa Helsingin kaupunki. Kivikkoa kotiratanaan pitävän Disc Golf Vikingsin hallituksen puheenjohtaja Ari Jäntti kertoo, että seura saa tehdä ylläpitotoimia, kuten haravoida tai suoristaa koreja. Uudistuksissa ollaan mukana asiantuntijan roolissa.

– Olemme mahdollisimman tiiviisti kaupungin kanssa yhteistyössä eli pyrimme välittämään informaatiota siitä, mitä radalla voisi tehdä.

Jäntti on ollut mukana Kivikon radan perusparannusta suunnittelevassa työryhmässä. Rata lähtee jatkossa nykyiseltä väylältä 2, kun väylä 1 siirretään järjestyksessä viimeiseksi. Järjestystä selkeytetään myös siten, että väylän 7 vieressä nyt oleva numero 12 on jatkossa 8, kuten loogisesti voi odottaa.

Kari Vesala kertoo, että myös väyläopasteisiin on tulossa parannuksia, mahdollisesti ensi vuoden aikana. Toteutuksen aikataulusta vastaa Helsingin kaupunki.

Itä-Helsingissä asuva Toivo Närhi, 25, sanoo muuttuvaa maastoa Kivikossa mukavimmaksi.

– Vähän haastavampi, jos vertaa vaikka Siltamäkeen, mutta ei liian haastava. Ehkä vähän amatööritasosta ylöspäin.

Harjoituksen myötä taidot kehittyvät. Kolmen vuoden ajan frisbeegolfia harrastanut Antti Korhonen, 29, kertoo heiton toteutuksen tulevan lihasmuistista. Pitkän matkan heittämistä hän sanoo kaikkein hauskimmaksi.

– Ihan vaan kiekon katsominen, miten se lentää ja onnistut siinä heitossa. Hahmotat päässäsi sen, miten heität, ja sitten toteutat sen fyysisesti. Se on ehkä kaikista tyydyttävintä tässä.

Mika Aho suosittelee aloitteleville pelaajille helpommin hallittavia puttereita ja midareita.

– Tekniikka kärsii aluksi, jos lähtee heti heittämään nopeammilla kiekoilla, kun ei niitä saa lentämään, miten pitäisi. Tämä on halpa harrastus, jos ei hävitä paljon kiekkoja.

Pihlajamäessä asuva Mikko Wiksten, 33, sanoo Kivikon rataa sopivan pitkäksi ja liikuntaa sekä kavereita harrastuksessa kaikkein parhaiksi.

– Täällä on myös hyvä yhteisö monesti, pystyy juttelemaan porukalla. Se on ihan mukavaa.

Kivikko kuuluu pääkaupunkiseudun käytetyimpiin ratoihin.

Ari Jäntti näkee kilpa- ja harrastepelaajien sopivan yhtä aikaa samalle radalle, mutta korostaa lajietiketin tuntemuksen merkitystä pelin sujuvuuden kannalta. Aloittelijaystävällistä rataa suunnitellaan nyt Vuosaareen.

– Vähän toivotaan, että se toisi paineenlievitystä Kivikon suuntaan, koska se ei välttämättä ole se paras paikka aloittaa, Jäntti kertoo.