Näin deltakorona leviää – HS: Viiden kaveruksen ulkomaanmatkasta lähti iso rypäs ja yksi matkalaisista joutui itse yli viikoksi sairaalahoitoon

Koronan deltamuunnosketjujen jäljittäminen on isoissa kaupungeissa liki kaaoksessa. Helsingin Sanomat kävi läpi yhden tartuntaketjun, jonka viidestä ulkomaille lähteneestä kaveruksesta neljällä todettiin korona keskikesän reissun jälkeen.

Tartunnanjäljitystä hankaloittaa deltavariatti, koska se leviää helpommin kuin aiemmat deltamuunnokset. Yhdestä sairastuneesta nuoresta aikuisesta voi alkaa iso rypäs, koska ihmiset tapaavat paljon toisiaan. Jäljittäjien on mahdotonta pysyä perässä.

Ketjuissa on aiempaa enemmän ihmisiä, joten jäljitys on entistä hitaampaa.

Vantaan tartuntatautilääkärin Janina Forstenin mukaan keskikesällä jäljitys ei vielä ollut yhtä ruuhkautunut kuin nyt. Tuolloin ketjuja saatiin pysäytettyä.

Nyt tilanne on HS:n mukaan toinen.

Kun vantaalaiset jäljittäjät vielä pystyivät soittamaan altistuneille 1–3 päivän aikana, taudin leviämistä pystyttiin estämään.

– Nyt jono on niin suuri, että emme enää pysty kontaktoimaan altistuneita ajoissa. Nyt kontaktoimme heitä 5–8 päivässä – ja silloin ne ovat jo sairastuneet, jotka sairastumassa ovat, sanoo Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö HS:lle.

Yksi ulkomaanmatkalla olleista vantaalaismiehistä sairastui niin pahasti, että joutui sairaalaan yli viikoksi. Hän altisti kotonaan ja työpaikallaan yhteensä kuusi ihmistä, jotka eivät sairastuneet.

HUS:n alueen ulkopuolella hän altisti vähintään 20 ihmistä, joiden tartunnoista Vantaan jäljityksellä ei ole tietoa. Lisäksi hän oli baarikierroksella altistaen tuntemattomia, joita ei saatu jäljitettyä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut