Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirja: Bull Mentula pelkäsi kuolevansa marraskuisella automatkalla – "Toi sun syke, mä näen sen"

Marraskuussa 2019 voimailun maailmasta tuttu pirkkalalainen Jari "Bull" Mentula koki tilanteen, jossa pelkäsi hetken aikaa kuolevansa. Mentula muistelee tapahtunutta Marika Lehdon kirjoittamassa kirjassa Härkävuosi (WSOY).

Kyse oli marraskuun alkupuoliskon maanantaista, jota edelsi railakkaasti sujunut pikkujoululauantai. Mentula oli lähtenyt yhteistyökumppaninsa kansa lounaalle ja ehtinyt kävellä noin 150 metriä, kun hänen sydämensä oli alkanut lyödä huolestuttavan taajaan.

– Palaan töihin. Oksennan lisää, Mentula muistelee.

Lopulta olo oli käynyt siinä määrin tukalaksi, että Mentulan vaimo oli lähtenyt viemään miestään kiireen vilkkaa Pirkkalan terveyskeskukseen.

– Tiiätsä Jari, sä olet aivan harmaa. Ja toi sun syke, mä näen sen, tämä oli sanonut miehelleen.

Matkalla terveyskeskukseen oksentaminen oli yllättänyt jälleen. Aviovaimo oli pelännyt Mentulan kuolevan siihen paikkaan.

Pirkkalan terveyskeskuksesta mies siirrettiin ambulansilla Taysiin. Nukutuksen jälkeen Mentula lopulta heräsi takaisin maailmaan. Rytmihäiriö.

– Koska rytmihäiriöni on todettu vaarattomaksi ja hyvänlaatuiseksi, tilannettani ei tutkita sillä kertaa sen enempää, Mentula muistelee kirjassa.

Kirjassa pohditaan sitä, miten paljon Bullin vuosikymmenien ajan jatkunut steroidien käyttö on vaikuttanut sydänvaivoihin. Varmoja vastauksia mies ei ole asiasta vielä saanut, vaikka asiaa on saatettu pitää hyvin todennäköisenä.

Samassa kuukaudessa kuolema tuli jälleen lähelle, tällä kertaa peruuttamattomasti. Mentulan äiti soitti pojalleen, ja ilmoitti syövän levinneen kaikkialle.

– Elinaikaa annettiin kaksi viikkoa, kuului äidin viesti.

Mentula myöntää kirjassa käyttäneensä doping-aineita harjoittelun vauhdittamiseksi. Doping-aineista kertoi ensin Ilta-Sanomat verkkosivuillaan.

– Tämä ei ole sunnuntaibodailua. En halua edetä kehonrakennuksessa niin pitkälle kuin pelkällä kaurapuurolla kenties voisi päästä, vaan tahdon olla paras, Mentula kuvailee ratkaisun taustoja kirjassaan.

Aineiden käyttö alkoi, kun Mentula oli alle 20-vuotias. Kirja kuvaa kaunistelematta myös ratkaisun seurauksia – vuonna 2019 mieheltä todettiin vaikea sydämen vajaatoiminta, johon lääkärit eivät löytäneet selitystä. Elinaikaa annettiin yhdestä kolmeen vuotta.

– Jos anaboliset steroidit, muut hormonit ja lääkkeet aiheuttivat sydämeni vasemman kammion paksuuntumisen ja pumppaustehon madaltumisen ja nyt uhkaavat henkeäni ollessani pienten lasten isä, niin kadunko sitä, että pistin tai nappailin suun kautta urheilussa kiellettyjä aineita lähes kaksikymmentä vuotta? Vastaus on, että en kadu.