Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Muistatko Sannan, Timon, Sonjan ja Katariinan? – näin Toisenlaiset frendit –sarjan tähdillä nykyään menee

Asuminen: Muistatteko yhä Toisenlaiset frendit -televisiosarjan? Kymmenen vuotta sitten frendeillä oli vauhti päällä – kuten heillä on yhä vieläkin.

Tasan kymmenen vuotta sitten televisiosta tuli sarja Toisenlaiset frendit.

Vuosina 2010–2014 nähdyssä sarjassa seurattiin kuutta Marjaniemessä asuvaa kehitysvammaista ja heidän arkisia ja juhlaviakin puuhiaan.

Moni katsoja on miettinyt, mitä frendeille mahtaa nykyään kuulua. Ei hätää: kaikki kuusi televisio-ohjelmassa esiintynyttä frendiä asuvat yhä Marjaniemessä sijaitsevassa Kankurinkulman kotiyhteisössä.

Pisimpään yhteisössä ovat asuneet Sanna Sepponen, 43, ja Timo Laine, 64. Sen sijaan Sonja Lehto, 41, ja Katariina Rönnemaa, 41, muuttivat taloon hieman myöhemmin.

– Olin Timon kanssa aikoinaan koko talon ensimmäiset asukkaat ja hyvin olemme täällä viihtyneet, Sepponen kertoo.

Sanna kilpaili Frendit-sarjan vielä pyöriessä kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailuissa alppi­hiihdossa.

Vuonna 2013 Korean Pyeongchangissa järjestetyissä kilpailuissa hän voitti hopeaa suurpujottelussa sekä pronssia pujottelussa.

– Urheilen kyllä edelleen, mutta en enää käy kilpailuissa, Sepponen kertoo.

Frendien päättymisen jälkeen ehtinyt työskennellä muun muassa eduskunnassa, missä hän toimi muutama vuosi sitten Sdp:n eduskuntaryhmässä toimistoapulaisena.

Aiemmin Sepponen oli tuttu kasvo myös Hertto­niemen McDonald’sissa, missä hän uurasti toistakymmentä vuotta.

Toisenlaisten frendien suosio oli suuri, ja kaikki kuusi erilaista helsinkiläistä saivat aikoinaan osakseen huomiota myös kaupungilla liikkuessaan.

– Moni tuli kysymään, mitä meille kuuluu ja mitä touhuamme sarjan jälkeen, Timo Laine kertoo.

– Minä olen jatkanut musiikin harrastamista ja nyt minulla on koossa jo nelisensataa cd-levyä. Olen toiminut tiskijukkana erilaisissa tilaisuuksissa.

– Fanipostia meille tuli runsaasti ympäri Suomen. Kun sarja loppui, sen tekemistä tuli ikävä. Monta vuottahan siinä tuli oltua mukana, Laine muistelee.

Myös kaksi muuta frendiä – Mikko ja Johannes – asuvat samassa kotiyhteisössä, mutta he eivät tällä kertaa päässeet mukaan haastatteluun.

Kehitysvammaisten asema on Toisenlaisten frendien jälkeen muuttunut Suomessa monin eri tavoin.

– Kymmenessä vuodessa on selvästi tapahtunut edistystä. Kehitysvammaisuuteen ei enää kohdistu aivan niin paljon ennakkoluuloja kuin aiemmin. Varmasti Toisenlaiset frendit -sarja vaikutti omalta osaltaan tähän, kertoo Kehitysvammatuki 57 ry:n toiminnanjohtaja Nina Korventaival.

Korventaival arvioi, että frendien elämän keskiössä eivät ole enää vammat ja niiden tuomat haitat, vaan aito kaveruus ja ystävyyden jakaminen.

"Onneksi olkoon teille on syntynyt poika, mutta..." – Kylmäävät sanat aloittivat Matti Laitisen, 66, taistelun Arskan, 29, oikeuksien puolesta