Hoitajapula esti vapaiden paikkojen täyttämisen helsinkiläisessä hoivakodissa – hoitajamitoitukseen liittyvät valitukset kohdistuvat lähes pelkästään yksityisiin firmoihin

Vanhukset: Hoitajamitoitus herättää kritiikkiä päättäjissä. Valitukset ovat vähentyneet.

Helsingissä on noin 5000 ympärivuorokautisen hoivan paikkaa, joista reilu puolet on kaupungin ylläpitämiä. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Huoli hoitajamitoituksen toimivuudesta kasvaa Helsingissä.

– Uudella lailla säädettiin juuri tiukka hoitajamitoitus. Ja silti meiltä uupuu tuhansia hoitajia, kaupunginvaltuutettu Mikael Junger (liik.) twiittasi keskiviikkona.

Junger on ironisesti hämmästellyt, miksi "hoitajamitoitus ei olekaan lisännyt hoitajien määrää, vaan paikkoja on jouduttu sen sijaan sulkemaan"

Vihreiden Osmo Soininvaara oli samaa mieltä jo aiemmin tänä vuonna.

– Hoitajamitoituksen piti tarkoittaa, että 30 hengen hoitoyksikössä on oltava vähintään 21 hoitajaa. Käytännössä tämä tulee toimimaan päinvastoin. Jos hoitajia on onnistuttu haalimaan vain 14, saa asukkaita ottaa korkeintaan 20, hän kirjoitti Verde-lehden pääkirjoituksessa.

Mehiläisen omistamilla Mainiokodeilla on Helsingissä viisi hoivakotia. Hoivapalveluiden liiketoimintajohtaja Niklas Härus sanoo, että niissä on muutamia vapaita paikkoja. Asiakkaita voitaisiin ottaa siis lisää, jos työvoimaa olisi enemmän.

Helsinki ei ole Suomessa pahimmassa jamassa.

Toteutuuko hoitajamitoitus aina?

– Seuraamme hoitajamitoitusta säännöllisesti. Yleisesti se on toteutunut varsin hyvin. Isoimpia haittoja aiheuttavat äkilliset poissaolot, Härus sanoo.

Myös Esperi Carella on Helsingissä viisi hoivakotia.

– Keskimitoitus saattaa vaihdella kotikohtaisesti, mutta se on aina vähintäänkin 0,6-0,7, sanoo ikäpalvelujen liiketoimintajohtaja Arne Köhler.

Onko Esperi Caren hoivakodeissa jouduttu vähentämään paikkoja, jos hoitajamitoitus ei ole riittävä?

Olemme keskustelleen ulkomaisen työvoiman käytöstä, mutta emme ole lähteneet toistaiseksi siihen.

– Emme ole ottaneet uusia asukkaita, jos henkilöstömäärä ei ole sitä mahdollistanut.

Helsingin kaupungin ympärivuorokautisesta hoidosta vastaava palvelualueen johtaja Maritta Haavisto sanoo, että hoitajamitoitus on toteutunut Helsingissä tänä vuonna hyvin, vaikka työvoiman tarve on kroonista.

– Työvoiman saanti on ongelmallista, koska koronajäljitykseen ja rokottamiseen tarvitaan paljon työntekijöitä. Kesä seniorikeskuksissa on mennyt kuitenkin hyvin. Yhtään vapaata paikkaa ei ole jäänyt täyttämättä.

Haavisto sanoo, että yhteiskunnan pitää toimia niin, että vanhukset saavat tarvitsemansa hoidon.

– Emme lähde ainakaan siitä, että joutuisimme supistamaan paikkoja hoitajamitoituksen takia. Pitää pystyä huolehtimaan kaikista hauraimmassa asemassa olevista. Tämä on laaja yhteiskunnallinen ja palkkapoliittinen kysymys. Miten paljon koulutetaan ja miten houkutellaan työntekijöitä? Helsinki ei ole Suomessa pahimmassa jamassa.

Aluehallintoviraston tilastoissa hoitajamitoituksesta johtuvat ongelmat ovat kääntyneet laskuun.

Helsinkiläisten hoivakotien saamat epäkohtailmoitukset ovat vähentyneet kahden vuoden aikana selvästi.

Vuonna 2019 vireille jätettiin 21 palvelutasoon ja henkilökunnan mitoitukseen liittyvää ilmoitusta.

Viime vuonna määrä oli 19. Tämän vuoden heinäkuuhun mennessä Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut kuusi epäkohtailmoitusta, joista viisi on koskenut yksityisiä hoivakoteja. Kaikki tänä vuonna tulleet ilmoitukset koskivat henkilöstön mitoituusta ja rakennetta.l

– Ilmoitusten määrät ovat voineet vähentyä esimerkiksi siksi, että palveluntuottajat ovat kiinnittäneet huomiota omaan toimintaansa ja kunnat ovat ryhtyneet tehokkaammin valvomaan palvelutoimintaa, arvioi sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Sari Husa Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Mainiokotien Niklas Härus arvioi, että ilmoituksen vähenemisen takana on laadun parantuminen.

– Olemme tehneet töitä laadun kehittämisessä. Jokaiseen epäkohtailmoitukseen täytyy suhtautua vakavasti.

Helsingin kaupungin Maritta Haavisto on ollut itsekin vastaamassa henkilöstömitoitukseen liittyviin ilmoituksiin.

– Emme ole saaneet niistä huomautuksia. Olemme pystyneet näyttämään, että mitoitus ja rakenne ovat olleet kunnossa.

Haavisto uskoo, että viime vuonna moni ilmoitus liittyi korona-ajan tuomiin muutoksiin.

– Ajattelen, että omaiset tietävät nyt paremmin, miten täällä toimitaan ja mitä pitää tehdä. Viime vuonna myös lakimuutoksesta uutisoitiin paljon. Ehkä se herätti ihmisiä, Haavisto pohtii.

Viime syksynä hoitajamitoitus kirjattiin lakiin. Tällä hetkellä se on 0,55 ja nousee 0,7:ään vuonna 2023.

Yksinkertaistettuna luku tarkoittaa sitä, että kymmentä vanhusta kohti pitää olla vähintään seitsemän välitöntä asiakastyötä tekevää työntekijää. Esimerkiksi kymmenen vanhuksen yksikössä voi aamuvuorossa olla kolme hoitajaa, illassa kolme ja yössä yksi. Luku ei siis tarkoita, että paikalla olisi kerralla seitsemän työntekijää.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut