Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avi korostaa: Lasten ja nuorten harrastustoimintaa ei ole kielletty pk-seudulla – mahdollista lähikontakteja välttäen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki torstaina päätöksen, jolla rajoitetaan kokoontumisia ja laajasti erilaisten asiakastilojen käyttöä pääkaupunkiseudulla.

Avi ei ole määrännyt, että harrastustoiminta tulee keskeyttää ja asiakastilat kuten liikuntatilat ja kaupat tulee sulkea. Sen sijaan edellytetään, että toiminta järjestetään siten, että osallistujilla tai asiakkailla on mahdollisuus välttää lähikontakti toisiinsa.

Tämä päätös koskee kaikenikäisten toimintaa.

– Esimerkiksi sisäliikuntatilassa harrastajilla täytyy olla mahdollisuus pitää laissa määritelty kahden metrin etäisyys toisiinsa, selventää ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Torstaina annettu päätös, joka tulee voimaan ensi viikon perjantaina, velvoittaa tiloista vastaavia toimijoita. Mölsä huomauttaa, että ihmiset vastaavat itse omasta toiminnastaan ja käyttäytymisestään. Lähikontaktiin hakeutumista ei sinänsä ole päätöksellä kielletty.

Sisätilassa lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten oleskelua alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa. Lähikontakti ei tarkoita asiakkaiden ja henkilökunnan välistä kontaktia.

Ulkotilassa lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten fyysistä kontaktia toisiinsa, mutta tietynmittaista etäisyyttä ei vaadita.

Avin päätös koskee ulkotiloja vain, jos paikalla on samanaikaisesti yli 50 henkilöä.

– Ulkona voi lähtökohtaisesti harrastaa vapaasti. Sen sijaan järjestäjä voi joutua rajoittamaan harrastajamääriä sisätiloissa, jotta turvavälien mahdollisuus toteutuu, Mölsä muistuttaa avin tiedotteessa.

Avin uusin päätös on voimassa Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla 12. syyskuuta saakka. Avi kumoaa tehdyt rajoitukset, jos tilanne paranee ja päätöksen edellytykset eivät enää täyty.

Rajoituksia avi perustelee sillä, että niillä halutaan saada kuriin vaikeutunut koronatilanne. Pääkaupunkiseudun tartunnanjäljitys on ruuhkautunut ja sairaalahoidon tarve on kasvussa.