Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielenterveysongelmat estävät yhä vakuutuksen saamista

Puolet hoito-, sairauskulu- tai henkivakuutusta hakeneista mielenterveysongelmia kokeneista ihmisistä on saanut kielteisen päätöksen sairautensa vuoksi. Tilanne on hieman huonontunut 10 vuodessa. Sen sijaan saatu hoito ei enää yhtä usein estä vakuutuksen saamista.

Tulokset pohjaavat Mielenterveyden keskusliiton tänä vuonna toteuttamaan Mielenterveysbarometriin. Edellisen kerran liitto selvitti vuonna 2011, miten vakuutusyhtiöt suhtautuvat vakuutuksenottajan mielenterveysongelmiin ja niihin saatuun hoitoon.

Barometriin tänä vuonna vastanneista neljännes, joilla on itsellään mielenterveysongelmia, kertoi hakeneensa hoito-, sairauskulu- tai henkivakuutusta. Luku on sama kuin kymmenen vuotta sitten.

Kielteisen päätöksen oli saanut puolet (49,5 prosenttia). 10 vuotta sitten kielteinen päätös oli tullut 43 prosentille hakijoista.

– On toki kohtuutonta, jos tieto mielenterveysongelmasta johtaa yhä useammin vakuutus- tai lainaturvahakemuksen hylkäämiseen. Lähtökohtaisesti ei pitäisi lukea haitaksi sitä, että ihminen on tietyssä elämäntilanteessa tarvinnut apua, on sitä hakenut ja saanut, toteaa tiedotteessa sosiaalityön asiantuntija Riikka Mettälä Mielenterveyden keskusliitosta.

Tieto hoidosta ei enää estä vakuutuksen saamista läheskään yhtä usein kuin vuonna 2011. Silloin tieto psykoterapiassa käymisestä johti kielteiseen päätökseen lähes viidenneksellä (18 prosenttia) hakijoista. Tänä vuonna kielteisen päätöksen sai 8,4 prosenttia psykoterapiaa saaneista hoito-, sairauskulu- tai henkivakuutuksen hakijoista.

– Positiivista on se, että tieto psykoterapiasta ei enää niin usein aiheuta hakemuksen hylkäämistä. Tämä saattaa osaltaan vähentää pelkoa hakea hoitoa mielenterveysongelmien vuoksi, Mettälä arvioi.

Pankilta lainaturvaa sairauden, työttömyyden tai kuoleman varalle hakeneiden mielenterveyskuntoutujien osuus on kaksinkertaistunut viidestä yhteentoista prosenttiin.

Hakemusten hylkäysprosentti mielenterveysongelmien vuoksi on säilynyt käytännössä ennallaan, hieman alle 30 prosentissa. Sen sijaan hylkäysprosentti psykoterapian vuoksi laski ollen nyt viisi aiemman seitsemän prosentin sijaan.

Mielenterveysbarometrissa kysyttiin myös mielenterveystyön asiantuntijoiden näkemystä. Psykiatreista ja psykologeista 74 prosenttia suhtautui kielteisesti siihen, että vakuutus- tai lainaturvahakemuksia voidaan hylätä mielenterveysongelmien vuoksi. Kantaa asiaan ei osannut tai halunnut ottaa lähes viidennes (18 prosenttia).

Vastanneista 95 prosenttia oli sitä mieltä, että vakuutus- tai lainaturvahakemuksia ei ole oikeutta hylätä psykoterapian vuoksi.